Ten oorlog

Tom Lanoye
5 okt
20:15
  • do 5 okt
    20:15 - 22:45
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal
    Geweest

Als berucht en begenadigd performer van zijn eigen teksten balanceert Tom Lanoye tussen het verhevene en het banale, het geestige en het wrede. Twintig jaar geleden ging Ten oorlog, met de koningsdrama's van Shakespeare, in première. In jubileumjaar 2017 gaat Lanoye in op de veelvuldige verzoeken van theaterbezoekers, acteurs en regisseurs tot het hernemen van de voorstelling.

Twintig jaar geleden ging Ten oorlog in première; Tom Lanoye’s spraakmakende marathonbewerking van acht koningsdrama’s van William Shakespeare, in regie van Luk Perceval en uitgevoerd door diens legendarische Blauwe Maandag Compagnie.


Na de triomftocht, ook in Duitsland en Oostenrijk, bleef de vraag naar het stuk bestaan, tot ze in 2000 werd ingewilligd toen Lanoye door de Nederlanden toerde met zijn Ten oorlog-solo. NRC Handelsblad schreef: ‘Lanoye houdt in anderhalf uur de spanningsboog prachtig vol. Hij is een poëtische krachtbron, even vitaal en vol spankracht als de voorstelling Ten oorlog zelf.’

 

De nood aan een reprise is ondertussen opnieuw opgelaaid, zeker sinds Ten oorlog de Nederlandstalige toneelcanon aanvoert en het stuk na een grootscheepse bevraging van theaterbezoekers, acteurs en regisseurs werd uitgeroepen tot de meest noodzakelijk te hernemen voorstelling.

 

In dit jubileumjaar 2017 wil Lanoye daar wel op ingaan. Als berucht en begenadigd performer van zijn eigen teksten balanceert hij tussen het verhevene en het banale, het geestige en het wrede. Dankzij spitse tussenteksten gunt hij zijn publiek een blik op de creatieve motor van Ten oorlog – de evolutie van de taal: van oubollig klassiek naar experimenteel en brutaal eigentijds.

 

Waarom een geheimtip?

Programmeur Marijtje Pronk: "Voor liefhebbers van toneel en taal een niet te missen avond. Twintig jaar geleden ging Ten oorlog in première. Het oorspronkelijke stuk werd overladen met (inter-)nationale prijzen, waaronder de Thaliaprijs en de Prosceniumprijs."  

Credits

 van en met Tom Lanoye

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie