TOURIST

Marte Boneschansker/ Het Huis Utrecht
6 nov
 • wo 6 nov
  17:00 - 17:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paradijs Foyer
 • wo 6 nov
  18:00 - 18:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paradijs Foyer
 • wo 6 nov
  19:00 - 19:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paradijs Foyer
 • wo 6 nov
  20:00 - 20:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Paradijs Foyer
 • wo 6 nov
  21:00 - 21:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs

Virtual reality voor je oren. In TOURIST onderzoekt Marte hoe je van toerist, gast kan worden en hoe vrouwen eigenaarschap hebben genomen over hun eigen verhaal. Op blote voeten en met een koptelefoon op, ga je als bezoeker op ontdekkingsreis langs grenzen, privileges en een andere omgeving. In de zaal zijn scènes verstopt waar je, al struinend door het decor, zelf naar op zoek gaat.

In 1862 reisden de Haagse moeder en dochter Alexandrine en Henriette Tinne van Caïro naar Khartoum. Een uitzonderlijke reis voor twee vrouwen in die tijd, maar ook een reis in een koloniale context. In 2018 maakte Marte dezelfde reis met haar eigen moeder en de Caïrose actrice Rana Khodair. Wat is er veranderd? Hoe ga je de verbinding aan met een vreemde plek? Van wie is de ruimte om ons heen?

Marte onderzoekt in TOURIST hoe vrouwen in de geschiedenis eigenaarschap hebben genomen over hun eigen verhaal. Met een koptelefoon op ga je op ontdekkingsreis langs grenzen, privileges en een andere omgeving. TOURIST verbindt je met het onbekende en is een ode aan de aankomst.

Tentoonstelling familie Tinne

In de foyer van Het Paradijs zal een tentoonstelling worden ingericht over moeder en dochter Tinne, de Haagse ontdekkingsreizigsters van eind 19e eeuw waar deze voorstelling over gaat. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen.

Over Marte Boneschansker

Theatermaakster Marte Boneschansker (1989) maakt één-op-ééntheater met een documentaire en/of historische insteek. Via een hyperindividuele ervaring onderzoekt zij universele thema’s met haar publiek. Bij haar is de bezoeker geen toeschouwer, maar onderdeel van de voorstelling.

Voor haar vorige project Bloos werd Marte genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. De jury zei over dit project: “Een zeer knappe prestatie hoe in BLOOS de fijngevoeligheid van het persoonlijke verhaal wordt gerespecteerd en onbehagen in balans is met een ontwapenende openheid. De details in vormgeving en de zorgvuldigheid van de performers zorgen ervoor dat BLOOS een unieke en ondeugende zintuigelijke ervaring wordt, zonder dat het afleidt van wat er te horen is op de koptelefoon. De bezoeker kan zich volledig overgeven aan de verhalen van de vrouwen die zich in al hun kwetsbaarheid hebben geopend voor Boneschankers verbluffende BLOOS.”

TOURIST is een productie van Marte Boneschansker/ Het Huis Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten, de Olland-Buisman Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Utrecht.

Credits

concept en spel Marte Boneschansker
spel Rana KhodairHannegijs Jonker
scenografie Geartsje van der Zee
muziek Matthias Sigurdsson
dramaturgie Mounir Samuel

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie