Keti Koti

Theater voor Keti Koti

Koken voor Kakera Akotie - voorstelling en vijfgangendiner
30 jun
19:00
  • zo 30 jun
    19:00 - 22:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

In veel culturen is herdenken en vieren onlosmakelijk verbonden met samen eten. Met Theater voor Keti Koti onderzoekt Phi Nguyen, samen met Khadija Massaoudi, Maureen de Jong, muzikanten en acteurs van de Veenfabriek en verschillende gasten, op muzikale, theatrale en gastronomische wijze de noodzakelijkheid van een gezamenlijk verhaal rondom ons koloniale en slavernijverleden.

De voorstelling is inclusief een heerlijk 5 gangen diner (bij de ticketprijs inbegrepen) gemaakt door Phi en Maureen. Het diner bestaat uit gerechten die iets vertellen over de persoonlijke geschiedenis van Phi, Khadija en Maureen, geïnspireerd door het boek 'the cooking gene' van Michael Twitty.


Waarom Theater voor Keti Koti?
Phi Nguyen en Maureen de Jong kennen elkaar van de voorstelling Koken voor Kakera Akotie, dat onderdeel uitmaakt van Theater Voor Keti Koti en vonden een gezamenlijk belang in het vertellen van dit verhaal.
 

Phi: “Ik vond dat we het kolonialisme net zo vanzelfsprekend moeten bespreken en herdenken als de Tweede Wereldoorlog. Omdat het zo’n belangrijk onderdeel is van de wereldgeschiedenis, van de Nederlandse geschiedenis en van ons als mens.
 

Maureen: “We hebben allebei een persoonlijke verbinding met het koloniale verleden, en het was heel interessant te kijken welke smaken daarbij horen. Om allebei in ons smaakverleden te kijken.
 

Zorgde het project voor een groter besef van jullie eigen koloniale afkomst?
Phi: Het was voor mij vooral een bevestiging van wat ik al dacht: de wereld is altijd al multicultureel geweest, altijd al ontzettend divers. Waarom is dat zo uit elkaar gedreven? Volgens mij is dat vijandschap tussen mensen ontstaan door de kolonisatie. Dat heb ik wel door dit project geleerd.
 

Maureen: “Je vervalt snel in grote termen over de wereld en rassen en over van wie welk verhaal is. Het enige wat ik ken is mijn persoonlijke verbinding met dit verhaal. Van daaruit kan ik beginnen.

 

Credits

met en door | Simon Boer, Maureen de Jong, Khadija Massaoudi, Phi Nguyen, Gerjan Piksen, Niki Verkaar en Bastiaan Woltjer
licht | John van Oostrum
productie | Saskia Reynolds

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie