ma 17 feb - 20:00

Filosofische ontmoetingen: Denken over Spinoza

Tinneke Beeckman | Filosofie in Den Haag
17 feb
20:00
  • ma 17 feb
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Spinoza is één van de belangrijkste Nederlandse filosofen in de geschiedenis van de Westerse wijsbegeerte. Hij woonde en stierf in Den Haag. Daarom organiseert Filosofie in Den Haag, nu voor de derde jaar op rij, een lezing over Spinoza’s gedachtegoed, rond zijn sterfdatum. Deze keer door filosofe Tinneke Beeckman. Zij vertelt ons over de levenslessen van deze zeventiende-eeuwse wijsgeer, waar we ook vandaag de dag nog baat bij hebben.

Spinoza’s Ethica is erop gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn. Spinoza's wijsheid is open en bevordert de vrijheid. De filosoof verafschuwt mensen die anderen vertellen hoe ze moeten leven. Dit is de kern van zijn kritiek op de theologen en de moraalfilosofen van zijn tijd. Daarbij speelt leven volgens de rede een belangrijke rol, al beseft Spinoza hoe moeilijk dat kan zijn.

In deze lezing overloopt Tinneke Beeckman enkele levenslessen die Spinoza's filosofie te bieden heeft voor mensen vandaag de dag.

Over Tinneke Beeckman

Dr. Tinneke Beeckman is filosoof en schrijver. Ze is columniste voor De Standaard en publiceert regelmatig in andere tijdschriften en kranten zoals De Morgen en NRC Handelsblad. Daarnaast schreef Beeckman de boeken Spinoza. Filosoof van de blijheid (2009), Door Spinoza’s lens (2012) en recent Macht en Onmacht. Een verkenning van de hedendaagse aanslag op de Verlichting (2015) waarin ze op zoek gaat naar welke ideeën ons gevoel van machteloosheid hebben versterkt en welke ideeën ons weerbaarder en krachtiger kunnen maken. Beeckamn studeerde moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles en promoveerde in 2003.

Over Filosofie in Den Haag en de Filosofische ontmoetingen

Filosofie in Den Haag organiseert gedurende het jaar meerdere Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers. Vorig seizoen deden ze dat onder andere over privacy, voltooid leven, Spinoza en Hannah Arendt.

Filosofie in Den Haag organiseert deze ontmoetingen met het idee dat filosofie thuishoort in een stad als Den Haag. De grote stad van Vrede en Recht, van politiek en bestuur, van het zand en het veen, van hoogbouw en strand, van vele culturen en meer dan 180 nationaliteiten. Het leefklimaat in deze stad en de samenleving heeft baat bij mensen die bereid zijn voorbij de eigen horizon te kijken en interesse te tonen voor datgene wat hen onbekend is.

Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers

Onderdeel van:
Filosofische ontmoetingen

Credits

van en met Filosofie in Den Haag

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie