ma 27 jan - 20:00

Filosofische ontmoetingen: Denken over twijfel

Filosofie in Den Haag
27 jan
20:00
  • ma 27 jan
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Waarom zijn we zulke vertwijfelde mensen? Op deze vraag gaat filosoof Gerko Tempelman dieper in tijdens deze Filosofische ontmoeting. Het is immers de paradox van onze tijd. We weten en kunnen meer dan ooit en toch is het leven een ingewikkelde aaneenschakeling van onoverzichtelijke keuzes. 

Hoe komt dat toch - en hoe komen we er weer van af? De filosofie kan ons helpen om grip te krijgen op onze twijfelachtige wereld. En bovenal: om er de voordelen van in te zien. Want als twijfel onze taal is, zo denkt filosoof Gerko Tempelman, dan kunnen we dichter bij elkaar komen.

Filosoof Gerko Tempelman is ook filosofisch dramaturg van muziektheatercollectief KASSETT. Zij doen sinds 2015 onderzoek naar het fenomeen ‘twijfel’. Wat is het voordeel van de twijfel? KASSETT gelooft dat de wereld baat heeft bij openlijk durven twijfelen. Tussentijdse resultaten werden gepresenteerd in korte performances onder de namen DUBIO, TWIJFELZAAIERS, KWEENIE en LARIEKOEK. De tijd is aangebroken voor de klap op de vuurpijl: de spectaculaire slotsom ODE AAN DE TWIJFEL is een theatrale, filosofische hiphop-performance vol bluf, bitches, braggadocio en Beyoncés.

Deze voorstelling ODE AAN DE TWIJFEL wordt vanavond gespeeld, en ingeleid door Templeman. Na de voorstelling gaat hij dieper in op de filosofische onderwerpen die in de voorstelling aan bod kwamen.

“Je bent een mens van vlees en bloed, je bed is van hout en morgen komt de zon op. Je weet het zeker. Maar hoe zeker is die zekerheid? Films als the Matrix, Inception en The Truman Show gaven ons al een kijkje achter de schermen: misschien is ons leven helemaal niet zo echt als we denken. Misschien worden we allemaal voor de gek gehouden door een evil genius. Filosoof Descartes zei het eeuwen geleden al.” Uit: ODE AAN DE TWIJFEL.

Over Gerko Tempelman

Gerko Tempelman is filosoof en theoloog. Hij is oprichter van de Nederlandse Death Cafés en experimenteerde met een kerk voor atheïsten en dominees achter de ramen op de wallen.

Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers

Onderdeel van:
Filosofische ontmoetingen

Over Filosofie in Den Haag en de Filosofische ontmoetingen

Filosofie in Den Haag organiseert gedurende het jaar meerdere Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers. Vorig seizoen deden ze dat onder andere over privacy, voltooid leven, Spinoza en Hannah Arendt.

Filosofie in Den Haag organiseert deze ontmoetingen met het idee dat filosofie thuishoort in een stad als Den Haag. De grote stad van Vrede en Recht, van politiek en bestuur, van het zand en het veen, van hoogbouw en strand, van vele culturen en meer dan 180 nationaliteiten. Het leefklimaat in deze stad en de samenleving heeft baat bij mensen die bereid zijn voorbij de eigen horizon te kijken en interesse te tonen voor datgene wat hen onbekend is.

Credits

van en met Filosofie in Den Haag

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie