Filosofische ontmoetingen: Denken over het goede leven

Filosofie in Den Haag
18 nov
20:00
  • ma 18 nov
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A

In zijn biologische studies merkte Aristoteles iets op: alles in de natuur leek een doel te hebben. Een goed leven, dacht hij, is daarom een leven waarin je je natuurlijke doel nastreeft.

Bij de mens is een ‘goed leven’ dan een leven waarin we alle eigenschappen benutten die ons tot mens maken. Een mens kan alleen gelukkig zijn als hij al zijn kwaliteiten inzet in het nastreven van deugd. Wijsheid is volgens Aristoteles de hoogste vorm van deugd.

 

Homo economicus

Maar hoe kunnen we ons heden ten dage tot een goed leven verhouden met de enorme economisering van de samenleving. De vrije markt is overal: ze verspreidt zich over de hele wereld en haar rol in ons persoonlijke leven is groter dan ooit. Allerlei goederen en diensten zijn toegankelijk geworden voor steeds meer mensen en het mondiale welvaartsniveau was nooit eerder zo hoog.

 

Toch zijn er ook schaduwkanten aan deze globaliserende markt. Want wat gebeurt er met een samenleving als allerlei maatschappelijke sectoren steeds meer in termen van de markt worden uitgelegd? Hoe gaat de homo economicus om met de eigenschappen die hem tot mens maken?

 

Over Filosofie in Den Haag en de Filosofische ontmoetingen

Filosofie in Den Haag organiseert gedurende het jaar meerdere Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers. Vorig seizoen deden ze dat onder andere over privacy, voltooid leven, Spinoza en Hannah Arendt.

 

Filosofie in Den Haag organiseert deze ontmoetingen met het idee dat filosofie thuishoort in een stad als Den Haag. De grote stad van Vrede en Recht, van politiek en bestuur, van het zand en het veen, van hoogbouw en strand, van vele culturen en meer dan 180 nationaliteiten. Het leefklimaat in deze stad en de samenleving heeft baat bij mensen die bereid zijn voorbij de eigen horizon te kijken en interesse te tonen voor datgene wat hen onbekend is.

Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers

Onderdeel van:
Filosofische ontmoetingen

Credits

van en met Filosofie in Den Haag

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie