Filosofische ontmoetingen: Denken over online/offline

Filosofie in Den Haag
18 nov
20:00
  • ma 18 nov
    20:00
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

Wat gebeurt er wanneer je offline gaat in een wereld die altijd online is? Besta je dan überhaupt nog? Kun je eigenlijk nog wel onderscheid maken tussen offline en online?

“Ik wist al langer dat onze internetcultuur een schaduwkant heeft: daar schreef ik mijn eerste boek over. Maar pas toen ik een experiment deed met mijn studenten, besefte ik dat de effecten nog verontrustender waren dan ik had gedacht. Een week lang leverden ze hun smartphones, tablets en laptops in voor een digitale detox. Stuk voor stuk ondervonden ze, dat hun aandacht sprongsgewijs toenam. Aandacht voor zichzelf, maar ook voor de ander en de omgeving.”

Aan het woord is filosoof Hans Schnitzler (Trouw, 25 januari 2019). Tijdens deze Filosofische ontmoeting neemt Schnitzler ons mee in de digitale detox-ervaringen van zijn studenten. Aan de hand van die ervaringen gaat hij in op de zin en onzin van het digitale bestaan.

Over Hans Schnitzler

Hans Schnitzler is filosoof, columnist voor Follow the Money, mede-initiatiefnemer van de Bildung Academie en auteur van Het digitale proletariaat (2015) en Kleine filosofie van de digitale onthouding (2017). In zijn denk- en schrijfwerk staat de invloed van de digitalisering op de alledaagse leefwereld centraal.

Over Filosofie in Den Haag en de Filosofische ontmoetingen

Filosofie in Den Haag organiseert gedurende het jaar meerdere Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers. Vorig seizoen deden ze dat onder andere over privacy, voltooid leven, Spinoza en Hannah Arendt.

Filosofie in Den Haag organiseert deze ontmoetingen met het idee dat filosofie thuishoort in een stad als Den Haag. De grote stad van Vrede en Recht, van politiek en bestuur, van het zand en het veen, van hoogbouw en strand, van vele culturen en meer dan 180 nationaliteiten. Het leefklimaat in deze stad en de samenleving heeft baat bij mensen die bereid zijn voorbij de eigen horizon te kijken en interesse te tonen voor datgene wat hen onbekend is.

Filosofische ontmoetingen over actuele thema's & denkers

Onderdeel van:
Filosofische ontmoetingen

Credits

van en met Filosofie in Den Haag

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie