ma 28 okt - ma 11 nov

Filosofische collegereeks over Spinoza

Filosofie in Den Haag
28 okt
-
11 nov
 • ma 28 okt
  20:00 - 22:00
  Zaal 3, Den Haag
  De Constant Rebecqueplein 20A
 • ma 4 nov
  20:00 - 22:00
  Zaal 3, Den Haag
  De Constant Rebecqueplein 20A
 • ma 11 nov
  20:00 - 22:00
  Zaal 3, Den Haag
  De Constant Rebecqueplein 20A

Filosofie in Den Haag organiseert een collegereeks van drie college's over Spinoza. Baruch de Spinoza (1632 – 1677) wordt algemeen beschouwd als de beroemdste en invloedrijkste filosoof die ons land ooit gekend heeft. Zijn denken over God, de mens en de plaats van de mens in de wereld waren eveneens heel vooruitstrevend.

In Spinoza’s filosofie kunnen mensen niet anders worden dan wat ze door hun aanleg zijn. Ons doen en laten is net zozeer aan wetmatigheid en causaliteit onderworpen als alle dingen in de natuur. In de wereldbeschouwing van Spinoza draait niet langer alles in de wereld om de mens.

Over Maarten van Buuren

Maarten van Buuren (1948), emeritus hoogleraar Franse literatuur aan de Universiteit Utrecht, geeft drie maandagavonden college over deze belangwekkende filosoof. In 2016 publiceerde Van Buuren Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid, en recent verscheen Spinoza. Zijn filosofie in vijftig sleutelwoorden. Van Buuren omschrijft Spinoza als de belangrijkste filosoof van Nederland en misschien wel van de hele wereld.

Programma

Maandag 28 oktober: Spinoza’s filosofie op hoofdlijnen
Maandag 4 november: Wat bedoelt Spinoza met vrijheid?
Maandag 11 november: Spinoza’s politieke filosofie

De college's zijn in Zaal 3 en duren twee uur. De college's zijn niet per stuk te bezoeken maar uitsluitend als reeks. De hele reeks is te bestellen voor zestig euro.

Drie college's over de beroemdste en invloedrijkste filosoof van Nederland

Credits

door Filosofie in Den Haag

met Maarten van Buuren

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie