Kingdom of Earth

Akkers en Velden
wo 16
mei
  • wo 16 mei
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3

Kingdom of Earth is een voorstelling die gaat over minderheden. Over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen, vechten ze voor een beter leven. Op zoek naar geluk.

De cast

Kingdom of Earth is een stuk uit 1968, geschreven door de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams, ook bekend van A Streetcar Named Desire en Cat on a Hot Tin Roof. Jeek ten Velden bewerkte het stuk, dat zich in deze versie afspeelt op een boerderij, ergens in het Friese land.

Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Iedereen is vertrokken behalve Pyk (Lourens van den Akker), bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoeker. Pyk onderhoudt in zijn eentje de boerderij van zijn overleden vader. Onverwacht komt zijn halfbroer Lot (Freek den Hartogh) langs, samen met zijn kersverse echtgenote Mirtel (Eva Meijering).
Lot is een ziekelijke magere jongen, Mirtel een voluptueuze, aan lagerwal geraakte jonge vrouw. Ze zijn net een dag getrouwd en willen hun intrek nemen in de boerderij. Pyk laat zich echter niet zomaar wegjagen. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers.