1095

Lisaboa & Kuiperskaai
4 okt
20:15
  • wo 4 okt
    20:15 - 22:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

De nieuwe voorstelling van de Vlaamse theatertalenten van Kuiperskaai is exclusief te zien op het festival Nee, Jij Hebt Talent!

Theatermaker Lisaboa Houbrechts regisseert een tekst van dichter Victor Lauwers. 
 

Lisaboa & Kuiperskaai lieten zich eerder al opmerken door hun uitbundige acteer- en beeldtaal. In potige stukken zoals The Goldberg Chronicles (2014) en The Winter’s Tale (2016) exploreert de groep - fris en brutaal - de wisselwerking op scène tussen theater, beeldende kunst, choreografie, kostuum, performance en muziek.

1095 voert ons naar de elfde eeuw. We volgen het verhaal van Benny, een jonge benedictijnermonnik van het Sint-Baafsklooster in het Gent. Wanneer hij noodgedwongen uit Vlaanderen moet wegvluchten, begint hij aan een reis die hem van Frankrijk naar het verwoeste Cordoba voert. Hij raakt verzwolgen door een tijd waarin het religieuze fanatisme van de wereld uit haar voegen barst en langs alle kanten aanslaat. 1095 is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.

Pure, rauwe emoties
Regisseur Lisaboa Houbrechts verkapt de tekst met beelden, installatie, schilderkunst, muziek en kostuum. Ze wil de menselijke interactie reduceren tot de essentie: het voelbaar maken van pure, rauwe emoties. 1095 is geen realistisch theaterstuk, maar onderzoekt zijn verhouding tot de werkelijkheid. Het gaat over de vervreemding en de toe-eigening van de geschiedenis. Wat is een historische performance? Hoe beweegt een lichaam dat alle eeuwen overleeft?

 

Nee, Jij Hebt Talent!
Naast de voorstelling kunt u ook genieten van een randprogramma in de foyer van Theater aan het Spui. Zo ziet u de exposities I’ll Never Wash My Hand Again van fotografe Annemiek Schout en You Choose, I Seduce van fotografe Larissa Ambachtsheer in de foyer. Daarnaast zal er om 19:45 uur ook een interview met de fotografes plaatsvinden.
 

Share a Stew
Voorafgaand aan 1095 in Theater aan het Spui biedt ’s-Peer catering een heerlijke stoofpot aan. We noemen dit ‘Share a Stew’, omdat u zelf mag opscheppen en zo samen van het eten kan genieten. U betaalt slechts €12,50, waarvan €1,- naar een goed doel gaat.

Credits

tekst Victor Lauwers
regie Lisaboa Houbrechts

Met Seppe Decubber, Romy Louise Lauwers, Victor Lauwers, Lobke Leirens, Maxime Rouquart

Regie-assistentie Pauwel Hertmans

Scenografie Oscar van der Put

Kostuum Sietske Van Aerde

Muziek Maxime Rouquart

Cello opname Simon Lenski

Licht Ken Hioco

Techniek Pauwel Hertmans

Tour Matthias Van Dromme

Productie Kuiperskaai

Coproductie Kultuurfaktorij Monty, Toneelhuis

Met dank aan Needcompany, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Met steun van de Vlaamse Overheid

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie