1095

Lisaboa & Kuiperskaai
wo 4
oktober
  • wo 4 okt
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

De nieuwe voorstelling van de Vlaamse theatertalenten van Kuiperskaai zijn exclusief te zien op het festival Nee, Jij Hebt Talent!

Theatermaker Lisaboa Houbrechts regisseert een tekst van dichter Victor Lauwers. De voorstelling is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.

De cast

1095 voert ons naar de elfde eeuw. We volgen het verhaal van Benny, een jonge benedictijnermonnik van het Sint-Baafsklooster in het Gent. Wanneer hij noodgedwongen uit Vlaanderen moet wegvluchten, begint hij aan een reis die hem van Frankrijk naar het verwoeste Cordoba voert. Hij raakt verzwolgen door een tijd waarin het religieuze fanatisme van de wereld uit haar voegen barst en langs alle kanten aanslaat. 1095 is een satire en een klaagzang, een verhaal van blinde liefde en verraad, van catastrofe en de schoonheid die zich daartegen laat aftekenen.

 

Pure, rauwe emoties

Regisseur Lisaboa Houbrechts verkapt de tekst met beelden, installatie, schilderkunst, muziek en kostuum. Ze wil de menselijke interactie reduceren tot de essentie: het voelbaar maken van pure, rauwe emoties. 1095 is geen realistisch theaterstuk, maar onderzoekt zijn verhouding tot de werkelijkheid. Het gaat over de vervreemding en de toe-eigening van de geschiedenis. Wat is een historische performance? Hoe beweegt een lichaam dat alle eeuwen overleeft?

 

De voorstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met schilder Oscar van der Put, performer Romy Louise Lauwers, componist Maxime Rouquart en kostuumontwerpster Sietske Van Aerde. Lisaboa & Kuiperskaai werd geselecteerd voor de meerjarenresidentie P.U.L.S. en het AIR programma van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Credits

tekst Victor Lauwers
regie, choreografie, dramaturgie Lisaboa Houbrechts