za 15 feb - 20:15 - 21:15

Verboden Gebied. Vrouw in Niemandsland.

Elsie de Brauw
15 feb
20:15 - 21:15
  • za 15 feb
    20:15 - 21:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Het is 1914. Duizenden vrouwen melden zich bij het Belgische leger aan. Tallozen krijgen een spoedcursus verpleging. In en rond het zogeheten Verboden Gebied aan het westfront liggen de veldhospitalen, waar zij zich over doden en gewonden ontfermen. Sommigen werken als chauffeuse op de ambulances. Ze doen hun best. Maar de Belgische vlag raakt halfstok. Rood het bloed, geel het mostergas, zwart de dood.

In de aangrijpende monoloog Verboden Gebied. Vrouw in Niemandsland laat Elsie de Brauw [Hollandia, Toneelgroep Amsterdam, NTGent] in een regie van haar echtgenoot Johan Simons de stemmen van de vergeten vrouwen horen.

Erwin Mortier is de schrijver. In zijn tekst buigt hij zowel diep voor de vrouwen aan het front als voor schrijfsters die na de oorlog op ergernis konden rekenen. In hun getuigenissen waren zij vaak wars van nationalistische bombast en heroïek. Ze zijn in ieder geval te weinig vertaald, leren de loopgraven van nu.

Een aangrijpende monoloog over vrouwen die niet vergeten mogen worden

Onderdeel van:
Serie 1 - uitverkocht

Credits

regie Johan Simons
tekst Erwin Mortier
met Elsie de Brauw

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie