di 17 mrt - 20:15

ACT: Johan Leysen speelt Beckett

Het Zuidelijk Toneel
17 mrt
20:15
  • di 17 mrt
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Tijdens deze Beckettavond verkent Kris Verdonck verschillende aspecten van de verhouding tussen mens en machine in het werk van Samuel Beckett. Dat betekent Beckett op vier manieren: een monoloog met teksten van Beckett, een lezing over geheugen, neurologie, machines en het bewustzijn, een video-installatie en een concert.

Leeft Beckett nog? Nee, Beckett is dood maar zijn erfenis leeft verder in de hoofden van theatermakers, kunstenaars, liefhebbers en ook zij die nooit iets van hem lazen.

Tijdens deze gecureerde Beckett-avond verkent Kris Verdonck verschillende aspecten van de verhouding tussen mens en machine in het werk Samuel Beckett. ACT benadert Beckett op vier manieren: Johan Leysen speelt een monoloog met teksten van Beckett, een wetenschapper geeft lezing over geheugen, neurologie of machines en bewustzijn, een nieuwe video-installatie die een immersief (post-)apocalyptisch landschap creëert en een concert.

Becketts Stories and Texts for Nothing (1946-1952) vormen de basis voor deze avond. Deze bundel korte verhalen en teksten gaan telkens over een oudere man op een onmogelijke zoektocht naar zijn plek in de buitenwereld, maar ook in zijn innerlijke wereld. Sinds zijn dood doet de technologie die Beckett zo interesseerde, de groep die hem zo fascineerde, de uitgeschakelden, in sneltempo toenemen. Hebben we nog een plek in een wereld waarin we niet alleen steeds meer vervangen worden door machines, maar die ook door ons eigen toedoen een weg richting onbewoonbaarheid is ingeslagen?  

Kris Verdonck bespeelt als regisseur een grensgebied tussen beeldende kunst, theater, performance en architectuur. Vorig seizoen creëerde hij Conversations (at the end of the world), dat jubelend werd ontvangen en genomineerd voor zowel het Nederlandse als het Vlaamse Theaterfestival. De komende 4 jaar richt Verdonck zich op het onderzoek naar de raakvlakken tussen het werk van auteur Samuel Beckett en het traditionele No theater. Het No theater is een Japans UNESCO beschermd muziektheatergenre uit de 14de eeuw. Voor Verdonck komt Beckett met zijn theater waarin (het) Niets gebeurt, op inspirerende wijze dicht in de buurt van het geheim dat de No-acteurs al zo lang kennen.

Piet Menu: “Kris Verdonck koppelt net als Beckett visie aan een een uitgepuurde taal en beeld. Kunst met een inspirerende hoofdletter.”  

Credits

Regie Kris Verdonck
Met Johan Leysen

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie