di 28 jan - do 19 mrt

Opera Melancholica

OPERA2DAY
28 jan
-
19 mrt
 • di 28 jan
  20:00 - 21:50
  voorpremière
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • wo 12 feb
  20:00 - 21:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • do 13 feb
  20:00 - 21:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • wo 18 mrt
  20:00 - 21:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • do 19 mrt
  20:00 - 21:50
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

English text below

Opera2Day en het New European Ensemble verwelkomen u in het anatomisch theater van de psyche. Via de choreografie van Scapino Ballet Rotterdam komen fantastische visioenen en huiveringwekkende wanen tot leven. Centraal staat de meeslepende opera The Fall of the House of Usher van Philip Glass naar het verhaal van Edgar Allan Poe.

OPERA2DAY en het New European Ensemble verwelkomen u in het anatomisch theater van de psyche. Hier worden schedels gelicht. Via filmische minimal music van componist Philip Glass en een verhaal van ‘Master of the Macabre’ Edgar Allan Poe, ervaart u fantastische visioenen en huiveringwekkende wanen live in het theater. Die worden mede tot leven gebracht met een choreografie van Scapino Ballet Rotterdam. Centraal staat de Nederlandse première van Glass’ meeslepende ‘Opera in Two Acts’ The Fall of the House of Usher met een libretto van Arthur Yorinks naar Poe. Het werk geeft een portret van de melancholicus ‘pur sang’ Roderick Usher en zijn tweelingzus Madeline, die in deze productie wordt vertolkt door een sopraan én een danseres. We dompelen u onder in Ushers melancholie en nemen u aan de hand daarvan mee langs alle regionen van de menselijke geest: Opera Melancholica.

Melancholie is ons mensen eigen. We zijn in staat om te kijken naar ons bestaan en beseffen onze sterfelijkheid. We koesteren lucide dromen over een betere wereld en over een leven voorbij de dood. Overweldigende vergezichten. Maar voor die idealen betalen we een prijs: de angst en de weemoed als we weer zijn teruggeworpen in de harde realiteit. Als we die terugweg nog kunnen vinden…

OPERA2DAY, dat afgelopen seizoen het land veroverde met Vivaldi – Dangerous liaisons, werkt nu opnieuw samen met het New European Ensemble. De vorige coproductie Hamlet kreeg van de Theaterkrant vijf sterren en is door de VSCD genomineerd als ‘meest indrukwekkende podiumprestatie van het jaar’ en door Place de l’Opéra als ‘Opera van het Jaar’. Voor het eerst werken de partners nu samen met Scapino Ballet Rotterdam, een van de meest vooraanstaande dansgezelschappen van Nederland.

Thematische lijnen uit eerdere voorstellingen van OPERA2DAY komen in Opera Melancholica samen. Hamlet was een psychologische thriller. Dolhuys Kermis, volgens NRC een van de vijf beste voorstellingen van dat jaar, bracht op locatie een psychiatrische inrichting tot leven. In Dr. Miracle’s last illusion, volgens de Volkskrant ‘artistieke fusion van hoog niveau’, overschreed OPERA2DAY al eerder, toen nog onbeschaamd frivool, de grens tussen deze en gene zijde van de werkelijkheid.


Credits

Concept en regie: Serge van Veggel
Dirgigent: Carlo Boccadoro
Choreografie: Ed Wubbe (Scapino Ballet Rotterdam)
Cast: Rene M. Broeders (Geneesheer-directeur Anatomisch Theater), Santiago Burgi/Georgi Sztjanov (Roderick), Drew Santini (William), Lucie Chartin/Emma Fekete (Madeline, zang), Ellen Landa (Madeline, dans, Scapino Ballet), Georgi Sztjanov (Medicus).
Muziek: The Fall of the House of Usher
Opera in twee aktes: Philip Glass
Libretto: Arthur Yorinks


Naar het verhaal van Edgar Allen Poe

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie