di 11 feb - 20:15 - 21:35

True Copy

BERLIN | Het Zuidelijk Toneel
11 feb
20:15 - 21:35
  • di 11 feb
    20:15 - 21:35
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stuiten er op zestienhonderd werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Meer dan twintig jaar nam de meestervervalser de kunstwereld in het ootje.

“De 'vondst' van een gestolen Picasso uit de Kunsthal haalde de wereldpers, maar was in scene gezet door theatergroep Berlin."

Over meestervervalser Geert Jan Jansen

Meer dan twintig jaar neemt meestervervalser Geert Jan Jansen de kunstwereld in het ootje. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”

Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan zijn. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om.

True Copy toont het interne raderwerk van een complexe man, als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?

Is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?

Gratis lezing Picasso's keerzijde

De Haagse schrijfster Mira Feticu reisde naar Roemenië omdat daar een gestolen werk van Picasso zou zijn. Dit bleek een publiciteitsstunt te zijn van het theatergezelschap BERLIN voor de voorstelling True Copy. Op 10 februari, een dag voor True Copy, vertelt Mira haar kant van het verhaal. Lees meer.

Recensies

★★★★★ NRC
“Vals en authentiek lopen compleet in elkaar over.”

★★★★★ Trouw
"True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar?"

★★★★ Standaard
“Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.” 

Piet Menu: “Vervalsers fascineren ons omdat ze het systeem een hak zetten. We juichen ze toe als waren ze Robin Hood zelve. En daarom moet je deze theaterervaring meemaken.”

Credits

concept en regie BERLIN: Bart Baele, Yves Degryse
met Geert Jan Jansen
foto's Koen Broos

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie