ma 10 feb - 20:15

Leven zonder Sartre

OT Rotterdam
10 feb
20:15
  • ma 10 feb
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. In een leeg café gaat De Beauvoir de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Heeft Lévy de overtuigde atheïst Sartre aan het einde van zijn leven weten over te halen tot het joods messianisme?

In Leven zonder Sartre staat Simone de Beauvoir centraal: schrijfster, filosofe, feministe en levensgezellin van Jean-Paul Sartre. Beiden stonden aan de wieg van het existentialisme en speelden een belangrijke rol in het linkse activisme van de jaren zestig.

De voorstelling speelt zich af na de dood van Sartre. Een leeg café na sluitingstijd. Simone de Beauvoir gaat de confrontatie aan met Benny Lévy, de jonge secretaris van Sartre. Ze is woedend. Ze beticht hem van vergaande beïnvloeding van de oude, zieke Sartre. Vlak voor diens dood verscheen een publicatie van gesprekken tussen Lévy en Sartre, waaruit bleek dat de overtuigde atheïst Sartre op het eind van zijn leven sympathieën koesterde voor het joods-messianisme. De Beauvoir voelt zich verraden.

Leven zonder Sartre is een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan. Op een heldere, lichte en bij vlagen pijnlijke wijze worden de beweegredenen blootgelegd van twee mensen die leven in hun ideeën.

Leven zonder Sartre is de derde filosofievoorstelling van regisseur en schrijfster Mirjam Koen. Hierbij zoomt ze telkens in op een cruciale gebeurtenis in het leven van een filosoof.

Een grillige voorstelling over verlies, botsende idealen en de moed om de confrontatie met de ander aan te gaan

Credits

tekst en regie Mirjam Koen
spel José Kuijpers, Tim Linde
foto's Maarten Laupman

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie