Fort Europa

MATZER Theaterproducties | Tom Lanoye
28 nov
20:15
  • do 28 nov
    20:15 - 21:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Europa is versleten, verkracht en verteerd. Niet door mensen van buiten, maar door de Europeanen zelf. De oude mens heeft afgedaan, lang leve De Nieuwe Mens! Fort Europa is een geestig en messcherp stemmenballet, waarin acht jonge acteurs Europa achter zich laten om plaats te maken voor De Nieuwe Mens. Met hilarische dialogen en pakkende muziek.

Het oude continent valt kibbelend uiteen. Het bouwt een muur om zich heen, om gelukszoekers en vluchtelingen buiten te houden. Fort Europa is een geestig en messcherp stemmenballet waarin acht jonge acteurs discussiërend en argumenterend afscheid nemen van Europa. Conclusie: allemaal zijn we schuldig aan haar failliet, dus: verlaat het fort, want een nieuw soort mens is nodig.

De Vlaamse schrijver Tom Lanoye schreef Fort Europa als novelle, regisseur Michiel De Regt maakt er muziektheater van. Lanoye schreef zijn tekst in 2005, lang vóór de Arabische Lente, de duizenden verdronken migranten en de terroristische aanslagen in Europa zelf. Maar Fort Europa blijft uiterst actueel. Met hilarische dialogen en pakkende muziek.

De Nieuwe Mens is een volmaakte Europeaan.
De Nieuwe Mens is Europa op zijn best.
De Nieuwe Mens bevrijdt zichzelf.
De Nieuwe Mens is de enige mens.
De Nieuwe Mens is onvermijdelijk.
De Nieuwe Mens is nuchter.
De Nieuwe Mens is nuttig.
De Nieuwe Mens is nodig.
De Nieuwe Mens is op komst.

- Tom Lanoye

Maak plaats voor De Nieuwe Mens

Onderdeel van:
Serie 3

Recensies

Brabants Dagblad
“verrassend actueel…grappig, absurdistisch en grimmig tegelijk”

Theaterkrant
“strak geregisseerd en gestileerd…virtuoze opgefoktheid”

Brabant Cultureel
“een knap muzikaal stemmenspel op dat uitnodigt tot nadenken…fraaie zang”

Scènes
"Luister vooral naar de mooie meerstemmige zang - vaak heerlijke gospel - en geniet van de mimiek en talenten van de jonge acteurs."

Credits

tekst Tom Lanoye
regie Michiel de Regt
arrangementen/muzikale leiding Wilko Sterke en Bart Sietsema
spel Sarah Janneh, Marit Hooijschuur, Korneel Defrancq, Marlies Bosmans, Lotte Pierik, Nikki Kuis, Tijn Panis en Levi Middendorp
foto Eva Roefs / Volle-Kracht

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie