vr 22 nov - ma 9 dec

GAS

Toneelgroep Jan Vos | Noord Nederlands Toneel
22 nov
-
9 dec
 • vr 22 nov
  19:30 - 23:40
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • ma 9 dec
  19:30 - 23:40
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

''Groots theater over nationale tragedie'' - NRC ★★★★★

De voorstelling GAS vertelt in drie episoden het verhaal van de gaswinning in de afgelopen zestig jaar. Startend in de jaren 60, als het eerste gas jubelend wordt afgefakkeld en harten en huizen verwarmt. Eindigend in het heden, waarin men de gaskraan zo snel mogelijk wil dichtdraaien en met angst en beven wacht op de volgende klap.

Tip: bezoek op 22 november de gratis talkshow voorafgaand aan de voorstelling

Het verhaal

Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In de jaren zestig – als de gasbel net is ontdekt – denkt hoteleigenaar Andries een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen. Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van de gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Achtergrond

Afgelopen najaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met de locatievoorstelling GAS. ‘Groots theater over nationale tragedie’, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, terwijl Trouw en de Volkskrant hun lezers dringend adviseerden om naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet meer, want de tintelende familiekroniek komt nu naar ons theater.

De ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens. De ijzersterke tekst verweeft op humorvolle en inventieve wijze de maatschappelijke catastrofe met een indringend familiedrama. Herkenbaar voor iedereen, ook als je niet op een gasbel leeft. Voeg bij dit alles het in alle kranten bejubelde acteerwerk en je weet: GAS is een voorstelling die nog lang in het hoofd nadreunt.

Recensies

NRC Handelsblad ★★★★★
‘Geestig en slim verweeft GAS de politieke catastrofe van de Groningse gaswinning met een indringend familiedrama.’  

de Volkskrant
‘De euforie en de welvaart, de angst en het verdriet: van het drama van de gaswinning is een Groningse Heimat gemaakt.’

Trouw ★★★★
‘Regelmatig spat de herkenning in klaterende lachsalvo's van de tribune.’

Theaterkrant ★★★★★
‘Gas is een schokkend meesterwerk (…) In het licht van de enorme energietransitie die ons te wachten staat zou iedereen deze voorstelling moeten zien.’

Dagblad van het Noorden ★★★★ 
‘Drie uur smakelijk genieten.’

De Groene Amsterdammer 
‘Niet vaak biedt toneel zoveel inzicht, nuance en saamhorigheid.’

Credits

tekst: Tjeerd Bischoff
regie: Jeroen van den Berg 
spel: Maarten Wansink, Trudi Klever, Helmert Woudenberg, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld, Tjeerd Bischoff 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie