do 21 nov - 20:15 - 22:15

Under pressure

Het Zuidelijk Toneel | BOG. | Nineties Productions
21 nov
20:15 - 22:15
  • do 21 nov
    20:15 - 22:15
    Première
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Groei is de norm. Stilstand de dood. Of in ieder geval de vergetelheid… Van persoonlijke ontwikkeling tot de wereldeconomie. Wat niet groeit, doet niet mee. Deze motiverende gedachte kregen de twee jonge theatermakers Benjamin Moen (BOG.) en Yannick Noomen (Nineties Productions) toen ze tijdens een citytrip in een karaokebar Under Pressure stonden mee te brullen. Maar hoe houdbaar is deze levenshouding? Anderhalf jaar later is de voorstelling een stressverhogend feit. Er is geen weg meer terug: op donderdag 21 november presenteren BOG., Nineties en Het Zuidelijk Toneel de première van Under Pressure in de Koninklijke Schouwburg. Na deze première is het natuurlijk tijd voor een premièrefeestje, inclusief karaoke. 

Terwijl de planeet op het randje van een burn-out hangt, beklimmen Benjamin Moen (BOG.) en Yannick Noomen (Nineties) de grootste podia van Nederland om samen met toetsenist, componist en producer Niels Broos de tijdgeest te bezingen. Het is de eerste keer dat BOG. en Nineties zich wagen aan een voorstelling in de grote zaal van de schouwburgen. Spelen in de grootste zalen van de schouwburgen, het ultieme doel van elke theatermaker, het ultieme doel van twee gestresste jonge makers die zich groothouden in een wereld waarin we misschien wel allemaal teveel willen.

BOG. en Nineties maken met Under Pressure hun grote zaal debuut want het mantra van eeuwige groei geldt immers ook voor carrières in het theater. Wees getuige van deze ietwat ijdele maar oprechte poging van twee jonge mannen om de druk van de ketel te halen door de vrijheid opnieuw uit te vinden, de mensheid te verlossen van het neoliberale nutsdenken en ondertussen zichzelf het firmament van theatergrootheden in te katapulteren. Of zij zich tijdens deze tour de force verslikken in de grootte van de zaal, hun zelfopgelegde ambities en hun wankele Westerse idealen, zal pas blijken op het podium.

Onderdeel van:
BIS aanbod

Samenwerking BOG., Nineties Production & Het Zuidelijk Toneel

In het project Nacht van de Collectieven (2016) ondervonden Nineties en BOG. de kracht van het samenwerken en gedeelde onvrede over de huidige individualistische samenleving. Hier ontstond bij Yannick Noomen (Nineties Production) en Benjamin Moen (BOG.) de drive om dit onderwerp verder aan te gaan en ontstond de ambitie om dit groots aan te pakken en dus de grote zaal te bestieren. In het veelkleurige theaterhuis Het Zuidelijk Toneel vonden zij de partner om deze ambitie aan te gaan. Sinds 2015 maakt BOG. Als dochtergezelschap van Het Zuidelijk Toneel voorstellingen. Under Pressure is de eerste samenwerking van Het Zuidelijk toneel, BOG. en Nineties Productions. Credits

concept en spel Benjamin Moen en Yannick Noomen

muziek Niels Broos

eindregie Vincent Rietveld

dramaturgie Roos Euwe

dramaturgisch advies Piet Menu

scenografie Julian Maiwald

tekstbijdrage Sanne Vanderbruggen

medemaker Anne Maike Mertens

productie Het Zuidelijk Toneel, Nineties en BOG.

publiciteit: Frédérique Donker (BOG.), Esra Merkel (Nineties), Neeltje van Balkom (HZT), Amber Dijs (HZT)

foto Lonneke van der Palen 

grafisch ontwerp Tjade Bouma

styling Bas Cornelis Aarts
Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie