Theatercollege Henk van Os

Kunst kan kapot
19 nov
20:15
  • di 19 nov
    20:15 - 22:30
    Exclusief in Den Haag
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Kunsthistoricus, meesterlijk verteller en oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os geeft een college over vervalsingen en kopieën, restauraties, bombardementen, beschietingen en overstromingen, infraroodreflectografie en houtmonsters – kortom: over de meest uiteenlopende avonturen met kunstwerken als kwetsbare voorwerpen.

Kunst kan kapot

De belangrijkste vernieuwing in de kunstgeschiedenis de afgelopen vijftig jaar is de bewustwording van kunstwerken als materiële gegevens. Kunsthistorici die kunst bezongen als eeuwige schoonheid kwamen tot de ontdekking dat die eeuwige schoonheid van hen zomaar kapot kon en dat ze vaak geen idee hadden hoeveel herstelwerkzaamheden er voor nodig waren geweest om de illusie van gave meesterwerken in stand te houden. Kunstwerken zijn spullen, soms hele oude spullen. Grondige kennis van die spullen bleek nodig om kunsthistorisch iets zinnigs over kunstwerken te kunnen zeggen. Dankzij dit vernieuwende inzicht werden restauratoren en materieel onderzoekers voor kunsthistorici veel belangrijker dan zij ooit geweest waren. Samenwerking met hen genereerde nieuwe, verrassende vraagstellingen en onderzoeksresultaten. Er ontstond een ander soort kunsthistorische kennis. In dit college presenteert Henk van Os de meest spectaculaire resultaten van deze jarenlange samenwerking.

Dit theatercollege gaat over vervalsingen en kopieën, over restauraties, bombardementen, beschietingen en overstromingen, over infraroodreflectografie, en houtmonsters, kortom over de meest uiteenlopende avonturen met kunstwerken als kwetsbare voorwerpen.Henk van Os


Henk van Os is de bekendste kunsthistoricus van Nederland. Bekend bij het grote publiek werd hij als enthousiaste presentator van de televisieprogramma's Museumschatten en Beeldenstorm (1990-2006). Hij studeerde in Groningen waar hij later hoogleraar kunst- en cultuurgeschiedenis werd. In 1969 promoveerde hij op een studie naar voorstellingen van de Maagd Maria in de laatmiddeleeuwse schilderkunst in Siena. De vroege Italiaanse schilderkunst is zijn specialisme. Van 1989 tot 1996 was Henk van Os directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij kunst toegankelijk maakte voor een breed publiek. In 2016 nam hij afscheid als hoogleraar kunst en samenleving aan de UvA met een collegereeks over Franciscus van Assisi, stichter van de kloosterorde van de Minderbroeders en in 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX. Al jarenlang probeert HNT Henk van Os te ‘strikken’ voor het verzorgen van een theatercollege. Dat is nu gelukt!

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie