Eindspel

Theater Rotterdam
13 nov
20:15
  • wo 13 nov
    20:15 - 21:40
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel. En dat is geestiger dan het lijkt. Gespeeld door niemand minder dan Hans Croiset, Cas Enklaar, Elsje de Wijn en René van 't Hof.

‘Niets is grappiger dan het ongeluk’

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander. Na het bejubelde Revolutionary Road brengt regisseur Erik Whien nu Becketts Eindspel op het toneel. Daarmee keert hij terug naar de grote zaal, met een geweldige cast van oudere toneelspelers: Hans Croiset (winnaar Louis d’Or), René van ‘t Hof (winnaar VSCD Mimeprijs), Cas Enklaar en Elsje de Wijn.

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. De blinde en verlamde Hamm is afhankelijk van zijn kreupele bediende Clov. De bejaarde ouders van Hamm, Nagg en Nell, leven in een vuilnisbak. Het einde is in zicht. Maar zolang het niet zover is, gaan ze door. Ze spelen hun eindspel.

En dat is geestiger dan het lijkt. ‘Niets is grappiger dan het ongeluk’, zegt Nell. Beckett buit dat komische potentieel meesterlijk uit. Met droge terzijdes en snelle taalspelletjes maakt hij van Eindspel een lichtvoetige tragedie.

Het werk van Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert hij een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen. Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat, dat daarin een ontroerend antwoord schuilt.

Onderdeel van:
BIS aanbod

Recensies

★★★★★ - Volkskrant 

"Hans Croiset en René van 't Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel. Eindspel is een voorstellig waarom je moet lachen om maar niet te hoeven huilen."

★★★★ - NRC

"Tegenover het fysieke acteerwerk van Van ’t Hof staat het prachtig ingeleefde spel van Hans Croiset. Een ijzersterke zet: met zijn doorwrochte tekstbehandeling houdt Croiset de voorstelling in de realiteit, terwijl Van ’t Hof met zijn slapstickachtige, vormelijke insteek ons daar juist van vervreemdt. Beckett hield van dat spel: het versnipperen van flarden realiteit om de absurditeit van het leven te tonen."

Theaterkrant 

"In zijn bewerking van Eindspel van Samuel Beckett zet Erik Whien, deels noodgedwongen, in op een minimalistische enscenering, die de focus legt op het spel – in alle betekenissen van het woord. Juist door de onnadrukkelijkheid van de regie wint het stuk aan inhoudelijke kracht."

Credits

Regie Erik Whien
Tekst Samuel Beckett
Met Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar en Elsje de Wijn

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie