di 12 nov - 20:30 - 22:00

Zwart Water

Noord Nederlands Toneel | Toneelschuur Producties
12 nov
20:30 - 22:00
  • di 12 nov
    20:30 - 22:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Rijke jongeren en migrantenkinderen ontmoeten elkaar midden in de nacht bij het openluchtzwembad. Aan de waterkant ontstaan vriendschappen en liefdes. Twintig jaar later is de een minister of advocaat geworden, terwijl de ander achter de kassa van een supermarkt zit. Voor de een bleken dromen makkelijker te verwezenlijken dan voor de ander.

’s Nachts gaan ze stiekem zwemmen in het openluchtzwembad. Een groep rijke jongeren uit de chicste wijk van de stad en een groep tweede generatie migrantenkinderen uit de wijk vol kebabzaken en hoge flats. Maar hier ontmoeten ze elkaar en ontstaan er aan de waterkant vriendschappen en liefdes.

Twintig jaar later is de één minister van binnenlandse zaken of advocaat geworden, terwijl de ander achter de kassa van een supermarkt zit of een snackbar runt. Voor de één bleken dromen makkelijker te verwezenlijken dan voor de ander.

De voorstellingen van regisseur Eline Arbo gaan over het gevoel van jeugdig optimisme en idealisme, wanneer een betere wereld voor het grijpen lijkt te liggen. Ze verbeeldt telkens de utopie zo kleurrijk, relativerend en fris, dat je er zelf tussen wilt stappen.  

Zwart Water is de vierde voorstelling uit ons talentontwikkelingstraject NNT RAW. Theater vol risico. Dicht op de huid. Op zijn rauwst.

Recensies

★★★★ NRC

"Regisseur Eline Arbo weet door de nabijheid van het optimisme van de jeugd en de ontgoocheling van het volwassen worden een ontroerende lyriek teweeg te brengen."  

"Zwart water gaat over een avond waar ineens alles mogelijk lijkt, niet alleen in romantisch maar ook in utopisch opzicht, in de droom van een wereld waarin mensen niet in hun sociaal-economische klasse of culturele achtergrond worden opgesloten." 

"Met een ijzersterke montage en een choreografische aanpak die nog het meest weg heeft van een waterballet voelt Zwart water als een constante dialoog tussen heden en verleden, tussen die ene hoopvolle nacht en de onverbiddelijk voortschrijdende tijd."   
 

Theaterkrant (keuze van de criticus) 

"Mooi hoe eigenzinnig en zelfverzekerd deze voorstelling is geworden."

Credits

Regie, decor: Eline Arbo

Tekst: Roland Schimmelpfennig

Spel: Felix Schellekens, Tim Linde, Isabelle Houdtzagers, Jesse Mensah, Kathlyn Wuyts, Harun Balci

Muziek: Thijs van Vuure

Dramaturgie: Robbert van Heuven

Lichtontwerp: Varja Klosse

RAW IV: Zwart Water is een coproductie met Toneelschuur Producties

Opvoeringsrechten: S. Fischer Verlag, Frankfurt am Main.

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie