do 7 nov - za 16 nov

Ilias

Orkater | De Nieuwkomers | Konvooi
7 nov
-
16 nov
 • do 7 nov
  20:15 - 21:20
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
 • za 16 nov
  20:15 - 21:20
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2

ILIAS neemt het beroemde oorlogsepos als startpunt om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. In deze moderne bewerking vertolken vijf jonge jongens de rol van vier soldaten en één vrouw: Agamemnon, Achilles, Odysseus, Patroklos en Helena. 

KONVOOI neemt het oorlogsepos De Ilias als vehikel om de verantwoordelijkheid van de mens te bevragen. In deze moderne bewerking vertolken vijf jonge jongens de rol van vier soldaten en één vrouw. Agamemnon, Achilles, Odysseus, Patroklos en Helena. Vier kameraden die vastzitten in een bloedbad dat eeuwig lijkt te duren en de mooiste vrouw van de wereld. Ze zitten klem in een oorlog die niet te winnen is, maar ook niet te beëindigen. Ze weten waarom ze daar zijn: voor de goede zaak. Tot één van hen zich begint af te vragen of die zaak wel zo goed en gerechtvaardigd is. En bij het denken begint de ellende.

Met alleen hun stem als wapen verklanken de spelers alle facetten van de oorlog. Een schreeuw, een lach, een schietgebedje. Soms monden deze klanken uit in melodieën, dan weer trekken ze zich terug. ILIAS is een filosofische en absurde trip over de vraag of inzicht altijd tot moraliteit leidt.

Recensies

★★★★★ NRC
“Dit moet hem zijn: de must-see van Oerol dit jaar.” “Door het formidabele spel van de vijf acteurs vloert Ilias je met gemak en wankelend klim je de duinpan uit.”

★★★★ Scènes
“De vijf acteurs munten uit in het zingen wat extra nadruk krijgt door het prachtig geluidsontwerp van George Dhauw met goed gedoseerde echo. Het geeft deze Ilias soms een bijna hemelse klank.”

★★★★ Volkskrant
"Zo mooi, maar o-zo-bedrieglijk. Je ontdekt in een duinpan op Terschelling (tijdens festival Oerol) een magisch patroon van blauwe paaltjes, in slagorde opgesteld tegen een heuvel van zand. Aan de rand, afgetekend tegen een hemelsblauwe horizon, staan vier silhouetten: soldaten in een harnas van alweer dat betoverend blauw."

Parool
"Daardoor is deze Ilias zowel grof als poëtisch, even brallerig als breekbaar. Juist in die wisselwerking zit de kracht."

Theaterkrant
"Mooi hoe scènografie, muziek en tekst elkaar versterken."

Credits

concept, spel en muziek Victor IJdens, Jacob de Groot, Bart Sietsema, Jesse Mensah en Jasper van Hofwegen
concept en regie Belle van Heerikhuizen

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie