ma 3 feb - za 28 mrt

Juffenballet (6+)

BonteHond | Maas theater en dans
3 feb
-
28 mrt
 • ma 3 feb
  13:00 - 14:15
  KS Grote zaal
 • di 4 feb
  10:00 - 11:15
  KS Grote zaal
 • di 4 feb
  13:00 - 14:15
  KS Grote zaal
 • za 28 mrt
  14:00 - 15:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

Over de geheime wereld achter het schoolbord

De schooljuf. Het vertrouwde figuur dat dagelijks voor de klas staat, dingen op het bord schrijft en geduldig schriften controleert. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de juffrouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Wat is het geheime leven achter het schoolbord?

 

In Juffenballet blijkt de koffiekamer een portal naar een andere wereld. In de maneschijn ontmoet een stel juffen elkaar op een open plek in het bos. Ze gebruiken het huiswerk om een fikkie te stoken, dansen wild en uit de maat en brouwen mengsels en geniepige plannetjes. Plannetjes om de schooldirectrice, een oude hippie met flowerpoweridealen, van de troon te stoten. Ze willen de school vernieuwen met strakke regels en prestatiedruk. Een strijd tussen vrijheid en orde barst los. Maar dan komt er een nieuwe juf. Kan zij de boel redden?

Gooi de heksen van Roald Dahl, Harry Potter, Superjuffie en De Luizenmoeder op een hoop en je hebt Juffenballet. Een bokkig avonturenverhaal voor 6+ waarin het klaslokaal net zo makkelijk een wild bos kan zijn. Waarin juffen overdag het goede voorbeeld geven, maar na het luiden van de schoolbel hun haren losgooien. Een voorstelling voor de hele familie met veel dans, vette decorwisselingen, humor en af en toe een spannend liedje.

Extra: Dansen met Juffen, een silent disco-workshop
Je dacht dat het afgelopen was toen je de zaal uitkwam, maar de wereld van de juf draait gewoon door! Blijf nog even en dans je eigen juffenballet in de foyer. Zet een koptelefoon op, kruip in het hoofd van de juffen uit het stuk en dans vrij in een georganiseerde chaos. Een vrijplaats voor alles waarvan je dacht dat het niet mocht, maar wat we stiekem allemaal denken. Gratis toegang.

Recensies

René Geerlings (concept en regie):
"Als je 6 jaar bent, draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van anderen. Vooral als ze volwassen zijn. Juffenballet geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. Het leven van de juf is tegenwoordig al lang geen sprookje meer. Hoog tijd dus voor een gul en wild avontuur rondom deze voor iedereen “o zo belangrijke” figuur. Ook vind ik het belangrijk om de kracht van verbeelding te laten zien in een tijd van marktwerking en prestatiedruk."


Moniek Merkx (tekst):
"Het leek me goed om de school als een soort sprookjesachtig koninkrijk te zien, waar de juffen strijden om aandacht en macht. Op de school Zonderland zijn de juffen meer bezig met eigenbelang en ruzie maken, dan met de kinderen goed lesgeven. Ik heb er plezier in om een spannend Harry Potter-meets-Shakespeare spel te schrijven en hoe dan ook de kinderen te laten winnen."

Credits

Idee en regie René Geerlings
Tekst en advies Moniek Merkx
Choreografie Cecilia Moisio
Compositie Reinier van Harten
Spel en dans Manon Nieuweboer, Serano Pinas, Isabelle Houdtzagers, Roosmarijn Luyten en Sabrina NaberMacnack, Luuk Weers, Katarzyna Sitarz, Yulia Kalinchenko
Decor Sanne Danz
Kostuums Judith de Zwart 

Grime Tessa Hornstra
Lichtontwerp Remko van Wely
Dramaturgie Judith Faas
Regieassistentie Millie Lijbers
Techniek Peter Raaijmakers, Frans Baudoin, Klim Nelissen, Tinus Christiaans
Productie Judith Oostrom

 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie