di 26 mei - 20:15

Theatercollege Dick Swaab

Over hersenen en seks
26 mei
20:15
  • di 26 mei
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote Zaal

Dick Swaab is een grote naam in de wetenschap, schrijver van bestseller Wij zijn ons brein en de beroemdste neurobioloog van Nederland en omstreken. Deze avond vertelt hij over de hersenen en seks. Al voor je geboorte wordt in je hersenen je gender en seksuele voorkeur vastgelegd. Maar hoe zit dat precies?

Al voor je geboorte wordt in de structuur van de hersenen vastgelegd of je je later man of vrouw zal voelen, en of je hetero-, homo-, bi- of transseksueel zal zijn. Deze vroege programmering van de hersenen is permanent en kan niet door de sociale omgeving veranderd worden. Ook pedofilie, hyperseksualiteit en aseksualiteit zijn in de vroege ontwikkeling in de hersenen geprogrammeerd. Seksuele differentiatie van de hersenen uit zich in verschillen in spelgedrag van kinderen, in de belangstelling voor bepaalde beroepen, in mate van agressief gedrag en in de kans op het krijgen van een neurologische of psychiatrische ziekte. Recent blijkt dat ook stoffen uit het milieu de seksuele differentiatie van de hersenen tijdens de vroege ontwikkeling kunnen beïnvloeden.


Dick Swaab is een grote naam in de wetenschap en de beroemdste neurobioloog van Nederland en omstreken. Hij is hoogleraar in Amsterdam en Hangzhou en meer dan dertig jaar verbonden aan het Nederlands Herseninstituut.


Na een leven lang onderzoek naar de werking van het menselijk brein is Dick Swaab dé autoriteit. Hij zegt waar het op staat. Zo is hij van mening dat de mens niet te veranderen is. Volgens Swaab is er weinig plaats voor ‘de vrije wil’, nog minder voor ‘geest of ziel’ en draait alles om chemische en natuurkundige processen.


Hersenprofessor en bestsellerauteur Dick Swaab verzorgt dit college op zijn geheel eigen stijl: stellig, betrokken, uitgesproken en spraakmakend. Hij zegt waar het op staat. Van zijn boek Wij zijn ons brein zijn alleen al in Nederland meer dan 450.000 exemplaren verkocht (onlangs verscheen de 50e druk). ; het is inmiddels in 15 landen verschenen. In het najaar van 2016 verscheen de opvolger, Ons creatieve brein. Hoe mens en wereld elkaar maken.

Credits

van en met Dick Swaab

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie