wo 20 mei - 20:15

De vrouw die de honden te eten gaf

Het Zuidelijk Toneel
20 mei
20:15
  • wo 20 mei
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

In de zomer van 2012 werd België opgeschrikt door het nieuws dat Michèle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, vervroegd zou vrijkomen. De vrouw die twee kinderen in een kelder had laten verhongeren en sterven. In dit toneelstuk gaan topactrice Marie-Louise Stheins en Julie Van den Berghe op zoek naar de achtergrond van Martin.

De roman De vrouw die de honden eten gaf zette België in 2014 weer op stelten. Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Ze stelde haar niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw, een angstige, egoïstische, laffe vrouw, dat wel, maar ook een verrassend toegewijde moeder, en dochter. Er leek een verwarring te ontstaan tussen auteur en personage. Het trauma is duidelijk nog niet verwerkt.

Theater-coryfee en Theo d’or en Gouden Kalf winnares Marie-Louise Stheins was van meet af aan gefascineerd door de roman van Hemmerechts en wilde de tekst op het podium brengen. In Julie Van den Berghe vond ze een regisseur die de uitdaging aandurfde. Marie-Louise staat met een kind op het toneel. Indringend theater, dat staat vast.

Piet Menu: “Theater moet ook gaan over datgene wat ons ongemakkelijk maakt. Deze voorstelling leert ons misschien nog meer over onszelf dan over Michèle Martin.”

Onderdeel van:
Serie 3

Credits

spel: Marie-Louise Stheins, een kind en een oudere vrouw
regie: Julie Van den Berghe
tekstbewerking: Marie-Louise Stheins & Julie Van den Berghe
gebaseerd op: de gelijknamige roman van Kristien Hemmerechts

 

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie