Menuet

NTGent
do 5
april
  • do 5 apr
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Regietalent Liliane Brakema (1987) maakt als gastregisseur bij NTGent een enscenering van Menuet, de roman van Louis Paul Boon uit 1955, in een bewerking van Tom Blokdijk. Het boek heeft een expliciet seksuele thematiek, maar bovenal is Menuet een magistrale roman over emotionele eenzaamheid en existentiële vervreemding. Een absoluut hoogtepunt in Boons literaire oeuvre.

De cast

Naar de gelijknamige roman van Louis Paul Boon in een bewerking van Tom Blokdijk

NTGent verwelkomt Liliane Brakema (°1987) als gastregisseur. Zij maakt een enscenering van Menuet, de roman van Louis Paul Boon uit 1955. Daarin schetst de auteur een driehoeksverhouding tussen een arbeider, zijn echtgenote en dienstmeid. Het boek heeft een expliciet seksuele thematiek, waardoor een deel van de literaire kritiek, vooral die uit de katholieke kringen, verontwaardigd reageerde op Boons zogenaamde “vuilspuiterij” en “viezigheden”, als gevolg van de lustfantasieën en de ontrouw in de verhaallijn. Maar bovenal is Menuet een magistrale roman over emotionele eenzaamheid en existentiële vervreemding, en een absoluut hoogtepunt in Boons literaire oeuvre. Noot: de titel verwijst naar een oude Franse barokdans in een driedelige maatsoort. Voor Brakema is dit een extra aanleiding om haar artistiek onderzoek verder te zetten: over de wisselwerking tussen tekst en fysieke expressie.

Liliane Brakema studeerde af aan de regieopleiding in Amsterdam en werd met haar voorstelling De Wilde Eend al meteen geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival 2016. Tijdens haar opleiding liep ze stage bij Johan Simons voor de productie Dantons Tod (2013); twee jaar later deed ze dat bij Eric de Vroedt en Toneelgroep Amsterdam voor Koningin Lear (2015) naar Tom Lanoye en assisteerde daar ook Ivo van Hove bij De Dingen Die Voorbij Gaan (2016). Najaar 2016 werkte ze in NTGent mee aan Sneeuw van Luk Perceval, naar de gelijknamige roman van de Turkse Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk. Na haar opleiding zocht ze verder op de combinatie beeld/tekst bij Frascati en de jongerenproductie van de Toneelschuur in Haarlem.

“Ik zoek naar de confrontatie tussen wat het hoofd wil en wat het lichaam doet. En, wanneer lukt het niet meer het lichaam te controleren? Per voorstelling ontwikkel ik een onafhankelijke beeldtaal die ik naast de bestaande toneeltekst plaats. Hiermee daag ik het publiek uit om verder te kijken dan wat er ogenschijnlijk al is.” (Liliane Brakema)


naar de gelijknamige roman van Louis Paul Boon in een bewerking van Tom Blokdijk
regie Liliane Brakema
spel Bert Luppes, Lien Wildemeersch en Chris Thys
decorontwerp Bettina Pommer
kostuumontwerp An De Mol
lichtontwerp Dennis Diels
geluidsontwerp Steven Prengels
productie NTGent