Oorlog en Vrede

Frascati Producties | Florian Myjer
3 okt
19:00
  • do 3 okt
    19:00 - 20:25
    Festival 'Nee, jij hebt talent!'
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Dit wordt geen gewone romanbewerking, maar een persoonlijke en tegelijkertijd explosieve toneelavond. De personages van Tolstoj leven groots en meeslepend. In ijskoude Russische winters wordt familiekapitaal vergokt, sterft men jong en gruwelijk en worden harten keer op keer gebroken. Dit alles tegen de achtergrond van Napoleons veldtocht tegen Rusland.

Na het succesvolle Bloomsbury beklimmen Florian Myjer en Kim Karssen de Mount Everest van de wereldliteratuur: Oorlog en Vrede van Lev Tolstoj. Dit wordt geen gewone romanbewerking, maar een persoonlijke, explosieve, megalomane toneelavond.

 

De personages van Tolstoj leven groots en meeslepend. In ijskoude Russische winters wordt familiekapitaal vergokt, veel te jong en veel te gruwelijk gestorven, harten keer op keer gebroken, alles tegen de achtergrond van Napoleons veldtocht tegen Rusland.

 

De tegenstelling met Nederland anno nu kan niet groter zijn: wij leven relatief veilig, verlangend en bang. De spruitjesmentaliteit zit ons diep in het bloed. Met Tolstojs magnum opus dompelen we ons onder in de vraag der vragen: Hoe moeten wij leven?

Twee jonge theatermakers wentelen zich gulzig in Tolstojs meesterwerk

Over Florian Myjer

Florian Myjer (Nederland, 1992) is een unieke stem in het performancelandschap. Met rijke taal en sterke beelden bouwt hij fijnzinnige voorstellingen waarin beschaving en schoonheid om voorrang vechten met hardheid en het slijk der menselijke ziel. Florian Myjer studeerde in de zomer van 2017 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht met het bejubelde Bloomsbury, dat hij samen met Kim Karssen maakte over het gedachtegoed van de Bloomsbury Group. Bij Frascati Producties maakte hij de overrompelende solo Oliver, na een succesvolle tournee bekroond met De Grote Residentieprijs 2017. Hierna maakte hij Regina Rex, in 2018 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs. Daarnaast was Florian als speler en medemaker verbonden aan Gesualdo van De Warme Winkel (Holland Festival 2018).

 

Voor Oorlog en Vrede werkt Florian opnieuw samen met theatermaker en actrice Kim Karssen (Nederland, 1996). Kim studeerde in 2018 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Naast Bloomsbury maakten Kim en Florian samen eerder ORGANZA of een soort van genocide. Kim is tevens als performer verbonden aan De Warme Winkel (o.a. De Warme Winkel Speelt De Warme Winkel).

Recensies

★★★★★ Trouw
"In een kleine anderhalf uur vertolken ze heerlijk speels, romantisch en absurdistisch hoe Pierre, Andrej, Natasja, Dolochov en al die andere karakters uit het boek worstelen met het leven."

 

★★★★ NRC
"Duoproject Oorlog en Vrede is prachtig, goed doordacht geschreven, aanstekelijk van toon en daverend geacteerd. Hulde."

 

★★★ Volkskrant
"De Tolstoj-scènes in deze ultrabeknopte Oorlog en Vrede zijn charmant en meeslepend, voorzien van snedig commentaar.(...)Die Tolstoj-scènes zijn charmant en meeslepend. Inventief, vlot en geestig gespeeld, boordevol frisse anachronismen (...)."

 

Theaterkrant
"Er worden onopnoembaar veel sterke, absurde en inventieve momenten gecreëerd zonder dat de voorstelling (in eindregie van Timothy de Gilde) ergens grip verliest. Maar vooral ook razend knap is hoe dat wordt verweven met anekdotes van de acteurs."

 

Parool
"Door het smakelijke, grootse spel valt haast niet op dat Myjer en Karssen op de millimeter acteren, en vaak tijdens het spelen al commentaar geven op de scène. Dat levert behalve komisch, uiterst boeiend toneel op.

Credits

van en met Florian Myjer & Kim Karssen
eindregie Timothy de Gilde
kostuums Hanne Pierrot
geluid Jelle Hoekstra
decor Joey Schrauwen

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie