Het Debuut: Het beste van ITS

Rudolphi Producties
2 okt
20:15
  • wo 2 okt
    20:15 - 22:30
    Festival 'Nee, jij hebt talent!'
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Niet meer weg te denken uit het theaterlandschap: Het Debuut. Jonge theatermakers die met lef en scherpzinnigheid hun werk tonen. Ieder jaar selecteert Rudolphi Producties de meest aansprekende korte afstudeervoorstellingen voor je tijdens het ITs Festival (International Theatre School Festival). Verwacht deze avond drie totaal verschillende voorstellingen die je raken, vertederen, verontrusten en bij de les roepen.

In een avontuurlijke avond, waarin je drie verschillende voorstellingen voorgeschoteld krijgt, nemen de makers je mee in hun belevingswereld. Ze raken je, vertederen, verontrusten en roepen je bij de les. Ook dit jaar reist een presentator mee die de avond voor je inleidt en je na afloop met de makers laat kennismaken.

 

De geselecteerde makers en voorstellingen voor Het Debuut 2019 zijn:

 

Caro Derkx – Me, Myself and Sir Roger Scruton

Toneelacademie Maastricht (Performance). “Een meesterlijke politiek-psychologische ideeënthriller die zijn weerga zelfs in het gevestigde theaterveld niet kent.” aldus de Theaterkrant. De jury van Het Debuut sluit zich hier volledig bij aan.

  

"The owl of Minerva spread it’s wings only with the falling of the dusk” - Georg Friedrich Hegel

 

Tijdens haar studie komt Caro Derkx in aanraking met het gedachtegoed van de Britse conservatieve filosoof Roger Scruton. Scruton was de scriptiebegeleider van Forum voor Democratie politicus Baudet. Derkx neemt de uitgesproken opvattingen van de filosoof onder de loep en raakt betoverd door zijn wereldbeeld.

 

Kun je je eigen beperkingen ontstijgen en dichter bij de ander komen? Zowel de ander buiten jezelf, als de ander binnen jezelf. Wat is het spanningsveld tussen ‘ik’ en de ‘ander’. En wanneer gaat ‘daar’ over in ‘hier’ en het ‘ik’ over in ‘wij’? In Me, Myself and Sir Roger Scruton vervaagt de grens tussen feit en fictie. Het resultaat is een intieme theatersolo, waarin documentaire, theater, video en literatuur op unieke wijze samensmelten.

 

Deze voorstelling is gedeeltelijk Engelstalig met Nederlandse ondertiteling.

 

Arber Aliaj – De zoektocht naar schoonheid

RITCS Brussel (Spelopleiding). “Een verrassende voorstelling met sterk, intrigerend spel en vol onverwachte wendingen” aldus de jury van Het Debuut.

 

Alles wat ons aantrekt is schoon, ook het lelijke. Of we het nu hebben over een stem, lichaam, beeld, ritme, muziek of energie. We vormen onze persoonlijkheid en maken onze keuzes op grond van een schoonheidsideaal. Hoe kan het dat we, onbewust, in alles het schone nastreven? En kunnen we ‘het schone’ vervangen door ‘het juiste’?

 

De juiste persoon, de juiste plaats in de samenleving, de juiste verbinding. Volgens de Britse filosoof Roger Scruton is alles in de natuur met elkaar verbonden en is ‘het juiste’ voor iedereen anders. Waardoor we allemaal ‘onze’ plaats in de puzzel kunnen vinden.

 

Het schone is subjectief en persoonlijk, alsook cultureel en menselijk. Misschien zelfs dierlijk, chemisch en universeel. Zijn er bepaalde schoonheden waar we het allemaal over eens zijn? Schoonheden die ons allen verbinden? Gaan we ooit een formule vinden die van toepassing is op het hele universum: de ultieme schoonheid? De zoektocht naar schoonheid is een theatrale zoektocht naar verbinding.

 

Kathlyn Wuyts – Vaste Grond

Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie (Academie voor Theater en Dans). “Een liefdevolle, intieme vertelling” aldus de jury van Het Debuut.

 

Hoe kijk je in de toekomst terug op het leven waar je nu net aan bent begonnen? Kathlyn Wuyts interviewde voor Vaste Grond de serviceflatsbewoners van het woonzorgcentrum Regina Coeli in Brugge, de stad waar zij zelf opgroeide. Hun verhalen vormen de basis van een intieme, muzikale voorstelling. Nieuwsgierig, een beetje bang voor de toekomst en met een verlangen naar eenvoud, onderzoekt ze samen met het publiek mogelijke antwoorden op deze vraag.

 

Ik heb een lijst van vragen gemaakt die ik jou wilde stellen.
Bij gebrek aan de mogelijkheid om jou mijn vragen te stellen
op hetzelfde moment dat jij mij antwoord kunt geven,
heb ik ze maar aan anderen gesteld.
In de hoop dat ik jou in hen zou herkennen.
Of in de hoop dat ze mij een weg zouden tonen die ik kan bewandelen
om zo ooit een versie van jou tegen te komen die mij het antwoord kan geven waarnaar ik verlang.

 

Ze hadden allemaal enorm veel verhalen te vertellen.
Sommigen leken ook tevreden te zijn met de antwoorden die ze gevonden hadden,
maar ik denk dat het antwoorden waren op hun eigen vragen. Niet op de mijne.

 

Ik hoop dat je dit ooit leest en lacht.
Dat je denkt: “Ach, wat deed ik toch onnodig moeilijk toen.”
En dat alles goed gekomen is.

 

Laat het me weten, als je kan.

 

Groetjes, Jezelf

Over Het Debuut van Rudolphi Producties

Het Debuut is een project van Rudolphi Producties, de artistieke thuishaven voor zelfstandige theatermakers van alle generaties. Rudolphi Producties kiest voor makers met een voorliefde voor theater dat dicht op de huid van de samenleving zit. Theater dat verbaast, ontroert, schuurt en verrast. Met Het Debuut geeft Rudolphi Producties pas afgestudeerde theatermakers een kans om zich verder te ontwikkelen en hun werk te tonen.

 

Makers die werken onder de vleugels van Rudolphi Producties zijn onder andere Jette Derlagen, Bodil de la Parra, Waal en Wind (Eva Marie de Waal en Sophie van Winden), Marlies Heuer, Magne van den Berg, René van ’t Hof en Stephanie Louwrier. Geselecteerd voor eerdere edities van Het Debuut zijn onder andere Tim Olivier Somer, Tarik Moree, Romano Haynes, Performancegroep ROTOR, La Isla Bonita, Firma Draak, Rundfunk, URLAND en George Tobal.

Recensies

Theaterkrant, 2019
De jury heeft gekozen voor drie voorstellingen ‘waarbij schoonheid en troost centraal staan’.

 

Volkskrant, 2017
“Het Debuut. Dat is een prijs met inhoud.”

 

Volkskrant, 2016
“Alle makers laten zien dat ze lef hebben zonder schroom hun eigen fascinaties en eigenaardigheden tentoon te stellen.”

 

Haarlems Dagblad, 2012
“Drie bijzondere voorstellingen voor de prijs van één.”

 

Theaterkrant, 2012
“Aantrekkelijke avond met hoogst origineel nieuw theatertalent.”

Credits

Me, Myself and Sir Roger Scruton

tekst, concept en spel Caro Derkx
begeleiding Thomas Dudkiewicz
muziek Olaf Kroon

 

De zoektocht naar schoonheid

concept Arber Aliaj
spel Arber Aliaj, Justine Prignot
eindregie Marios Bellas

 

Vaste Grond

concept en spel Kathlyn Wuyts
begeleiding Maarten Heijmans
scenografie Paul Boereboom
licht en video Anouk Steenbakkers
geluid Jordy Zoet

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie