do 23 apr - vr 24 apr

Van huis uit

Helmert Woudenberg
23 apr
-
24 apr
 • do 23 apr
  20:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs
 • vr 24 apr
  20:30
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Het Paradijs

Twee jongens groeien op in verschillende tijden en omgevingen. De een op het platteland, nog voor de Eerste Wereldoorlog, in een Duits gezin met veel huiselijk geweld, een sterke vader en een zwakke moeder. De ander groeit op in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog, in een Joods gezin van veertien kinderen, met een sterke moeder en een zwakke vader. En dan moeten de Joden zich aanmelden voor deportatie.

In Van Huis uit grijpt Helmert Woudenberg terug op twee eerdere solo's namelijk Übermensch en Waterman. Beide monologen worden in een nieuwe vorm naast elkaar op één avond gespeeld.

Twee jongens groeien op in andere tijden en verschillende omgevingen.

De een op het platteland, nog voor de Eerste Wereldoorlog, in een Duits gezin met veel huiselijk geweld onder een sterke vader en een zwakke moeder. Mijn moeder is bij uitstek een vrouw, hoe ze hier vinden dat een vrouw hoort te zijn. Minzaam en geduldig. Bereid zich onvoorwaardelijk op te offeren voor haar gezin en volkomen op te gaan in de dienstbaarheid die ze geacht wordt mijn vader te verlenen.

De ander groeit op in Amsterdam, in de Tweede Wereldoorlog, in een Joods gezin van veertien kinderen met een sterke moeder en een zwakke vader.

De Joden moeten zich aanmelden voor deportatie. Wil mijn vader dat gaan doen, mag dat van mijn moeder niet. Zegt ze: 'We gaan niet. Nooit. En het zal wel loslopen allemaal. Wie zijn wij nou? Wij zijn toch niet belangrijk voor ze? Ze weten niet eens van ons bestaan'. Maar dat weten ze wel.

Credits

met Helmert Woudenberg

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie