di 21 apr - 20:15

Fabel

Orkater
21 apr
20:15
 • di 21 apr
  20:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

Een grote groep Orkatermakers werkt samen met de vijfkoppige brassband K.O. Brass! aan een feestelijke, muzikale ode aan de fabel. Aan de hand van de charmante fabels van de Franse schrijver De La Fontaine en de gewelddadige verhalen van de Griekse dichter Aisopos ontvouwt Orkater een bombastische, muzikale montage-carrousel van verhalen en moralen. Over menselijk en beestachtig gedrag, vol kleur en verwondering, met een vleug gruwel en verbijstering.

Fabel wordt gemaakt en gespeeld door een grote groep Orkatermakers en muzikanten die speciaal voor deze wonderlijke mash-up van fabelvertellingen samenwerken.

Welke acteurs spelen in Fabel?

Fabel wordt gemaakt en gespeeld door acteurs:

 • Matthijs van de Sande Bakhuyzen (De 12 van Schouwendam, Voor elkaar gemaakt, Het leven uit een dag, Afblijven, De Daltons)
 • Reinout Scholten van Aschat (De Heineken Ontvoering, Johan, Beyond Sleep, Het leven is vurrukkulluk)
 • Jip van den Dool (De stille kracht, Kings of War, Het hout van ITA, Niemand in de stad, Ares Netflix Original-serie)
 • Mattias Van De Vijver (Hamlet de familivøørstelling RO Theater)
 • Dionne Verwey (De Blackout van ’77, Guilty until proven van Sir Duke, Wo-man van Golden Palace)
 • Erik van der Horst (The Sadists)

Over de muziek van K.O. Brass!

Daarnaast spelen de muzikanten van K.O. Brass! mee. K.O. Brass! is een vijfkoppige brassband, onder andere bekend van Kyteman Orchestra, Back to Oz – Filiaal, New Orleans met Ricky Koole en Leo Blokhuis. K.O. Brass werkte al eerder met Orkater samen in de succesvoorstelling Julius Caesar (2017).

Over de regie en scenografie

Suze Milius verzorgt de regie. In 2018 won Suze de Erik Vos Prijs, een prijs voor aanstormend regietalent. Ze kreeg de prijs voor haar "empathische en rijke visie op de intermenselijke uitwisseling".

Fabel is haar eerste grote-zaalvoorstelling. Suze Milius wil de kracht van de verbeelding en de muzikaliteit laten spreken in Fabel: ‘De verscheidenheid aan performers, zowel acteurs als muzikanten, en de beeldtaal zullen zorgen voor een - zoals ik het graag noem -  celebration van het menselijk samenzijn. Het is daarbij heel belangrijk dat we de mens achter de performers mogen zien. In wie ze zijn en wat voor hen van waarde is.’

De scenografie (het toneelbeeld) is in handen van Janne Sterke. Zij werkte onder andere voor Het Zuidelijk Toneel, Toneelgroep Oostpool, Toneelschuur Producties, Het Nationale Theater, Circus Treurdier, Treurtevee en Showponies van Alex Klaasen.

Over menselijk en beestachtig gedrag, vol kleur en verwondering, met een vleug gruwel en verbijstering

Recensies

Eerder maakte K.O. Brass! samen met Orkater (Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat, Jip van den Dool, Mattias Van De Vijver en Erik van der Horst) de voorstelling Julius Caesar (in 2017). Over Julius Caesar schreef de pers:

Parool
“Dit is een soort muziektheater dat Orkater heeft grootgemaakt."

NRC
“In ruim twee uur valt de muziek van K.O. Brass! samen met sterk acteerwerk."

NoordHollands Dagblad
“De muziek door de vijf muzikanten van K.O. Brass! is meer dan sfeerbepalend, het snijdende geluid van een enkele trompet in de donkere nacht, de zachte a capellazang, de drum die het gevecht begeleidt, zijn evenzeer medespelers als de acteurs.”

NoordHollands Dagblad
"Meer dan een aantal afzonderlijke acteerprestaties is deze 'Julius Caesar' echter in de eerste plaats een totaalkunstwerk, een perfecte combinatie van beeld, geluid en belichting.”

Credits

regie Suze Milius
met Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van De Vijver, Jip van den Dool, Dionne Verwey, Erik van der Horst
muziek K.O. Brass!
scenografie Janne Sterke

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie