wo 15 apr - 20:15

De Verschrikkelijke Wittgenstein

Theater Bellevue
15 apr
20:15
  • wo 15 apr
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2

Pianist Paul Wittgenstein is de broer van de beroemde filosoof Ludwig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verliest hij zijn rechterarm, waarna hij componisten als Strauss, Ravel en Prokofiev pianostukken voor alléén de linkerhand laat schrijven. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vlucht Paul naar New York, waar hij een nieuw bestaan als muziekpedagoog opbouwt.

Paul Wittgenstein is een tiran. De eenarmige concertpianist gelooft heilig in de verheffende waarden van muziek en kunst. Met iedereen die het hier niet mee eens is heeft hij zeer weinig geduld…

Elke zondag geeft Wittgenstein les aan huis. Zo ook aan de verwende kinderen Charlie en Mathilda. De verwende pubers zijn zó klaar met de ouderwetse ideologieën van de eenarmige pianotiran dat ze - tijdens de zoveelste pianoles - besluiten een gewelddadige punt te willen zetten achter de ellendige indoctrinatie.

Wat volgt is een spel vol vileine intriges, verfijnde scheldpartijen en botsende opvattingen over het belang van vingeroefeningen. Op slinkse wijze manoeuvreert butler Stiglitz door dit tragikomische schouwspel. Een spel dat slechts kan eindigen met een dramatisch slotakkoord…

Regisseur en tekstschrijver Roeland Hofman werkte eerder bij o.a. Toneelgroep Oostpool, De Toneelmakerij, Het Zuidelijk Toneel en Generale Oost. In zijn voorstellingen onderzoekt hij de functie van de taal en de groeiende invloed van het individualisme in de hedendaagse maatschappij. Daarnaast is acteur Martijn Nieuwerf een van de oprichters van de theatergroep 't Barre Land, en bekend van o.a. de jeugdserie De Zevensprong en van Flikken Maastricht.

Luister de podcast waarin schrijver en regisseur Roeland Hofman spreekt met Tom Helmer over De verschrikkelijke Wittgenstein.

Credits

tekst & regie Roeland Hofman
spel Martijn Nieuwerf, Tobias Nierop, ‎Isabelle Houdtzagers‎, Billy de Walle
kostuum Daphne de Winkel
decor Sascha van Riel
publiciteit Casper Koster

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie