Jihad van Liefde

Meervaart | Amsterdams Andalusisch Orkest | George & Eran Producties
za 6 mei - 20:15
za 6 mei 2023
20:15
  • za 6 mei 2023
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Jihad van Liefde is een rauwe en muzikale voorstelling, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Mohamed El Bachiri. Mohamed verloor in 2016 zijn vrouw bij de terreuraanslag in de Brusselse metro. Hij vertelt over een gewone man die zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.

"Omdat jouw verhaal ook het mijne is." - Mohamed El Bachiri

De Meervaart brengt nu in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde. Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht.

Mohamed El Bachiri vertelt in RTL Late Night

Een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over liefde, pijn en verzoening

In de media

★★★★★ Trouw
"Mohammed Azaay speelt als El Bachiri de tot nu beste rol in zijn leven."

★★★★ De Volkskrant
"Normaal gesproken zouden we dan op deze plek constateren dat Azaay dat schitterend doet, in een mengeling van diep rouwbeklag, af en toe opflakkerende woede en ten slotte een intense loutering. Dat is dus allemaal waar, totdat zondag na de première de echte Mohamed El Bachiri op het podium wordt geroepen en een microfoon onder zijn neus krijgt. De ontdane, verlegen man valt stil, stamelt wat en zegt ten slotte zachtjes in het Frans dat hij diep is geraakt. Daar staat de echte hoofdpersoon, daar kan geen theater tegenop."

★★★★ NRC Handelsblad
"Eran Ben-Michaël koos voor een sobere regie met een aantal prachtige, verstilde beeldvondsten. Maar hij bracht ook voldoende lichtheid en beweging aan, zodat het verdriet behapbaar blijft. Prachtig is bijvoorbeeld de inbreng van drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest, die het confronterende, nietsontziende ritme van het voortstuwend leven verklanken: dan weer zijn kinderen, met al hun vragen en verdriet; dan weer de buitenwereld, de stad met zijn pulserende levendigheid, het deinende ritme van alledag, dood of geen dood."

★★★★  Scènes
"Mohammed Azaay wordt omringd door drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest die zijn vertelling fraai omlijsten met prachtig spel op kanun, ud, percussie en viool."

Theaterkrant 
"Met de boekbewerking Jihad van liefde zetten regisseur Eran Ben-Michaël en schrijver Sarah Ringoet een aangrijpend verhaal op overtuigende wijze neer, met dank aan een fantastische hoofdrol van acteur Mohammed Azaay."

Het Parool
"El Bachiri besloot dat het geloof in naam waarvan zijn vrouw was vermoord voor hem het geloof van de liefde bleef. Een besluit waartoe het leven niet per se aanleiding gaf, maar dat hij niettemin nam. Het maakt van Jihad van de Liefde een zachtaardige voorstelling, door Azaay ingetogen gespeeld en stemmig ondersteund door drie muzikanten. In haar bewerking slaat Sarah Ringoet een lichte toon aan, waardoor pathetiek geen ruimte krijgt."

Credits

Tekst & bewerking Sarah Ringoet
Gebaseerd op het boek ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck uitgegeven door De Bezige Bij
Muziek Amsterdams Andalusisch Orkest
Regie Eran Ben Michaël (George & Eran Producties)
Scenografie “Silent Fragments of an Explosion…in the mind” door Kouwenhoven&Kranendonk
Met Mohammed Azaay
Producent Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties
Campagnebeeld & poster Curly & Straight