Sexual Healing

Het Nationale Theater
24 okt
-
7 dec

Wat als je je leven opnieuw kunt beginnen?

Een gezin vertrekt naar Frankrijk: de zonnepanelen werken, de biologisch dynamische koeien grazen zich gelukkig, de gepensioneerde gasten knuffelen met oerkippen. Alles loopt op rolletjes en gesmeerd als paturain. De volstrekt uit elkaar gegroeide Nederlandse familie heeft zich hier weten te herpakken. Maar of ze nu wezenlijk gelukkiger zijn? Dan staat er een jongeman op het erf. Iedereen raakt van hem in de ban. Iedereen wil bij hem zijn, door hem worden bezeten. Er gaat een mystieke kracht van hem uit. Ooit vertrok het gezin op een letterlijke manier, nu vertrekken ze pas echt.

Het lef om alles achter je te laten

“Zeker een paar keer per week fantaseer ik over hoe anders te leven,” vertelt Jeroen De Man. “Mijn gezin verlaten, een nieuw gezinslid maken, een nieuw huis, een nieuwe maîtresse, een nieuwe stad of een totaal andere baan. Ik wil een stuk maken over mensen die de ballen hebben om alles anders te doen. Die op zoek gaan naar dat groenere gras van de buren. En daar misschien wel totaal teleurgesteld zullen raken, maar weten dat met risico’s nemen ook grote levensvreugde te behalen valt.” Regisseur Jeroen De Man trok, als onderdeel van de repetities, met de cast naar Frankrijk om te repeteren en te filmen. De opnames maken onderdeel uit van de voorstelling. De enfants terribles van het Nederlands toneelschrijf-milieu, Jan Hulst en Kasper Tarenskeen, gooien Teorema van Pasolini, het tv-format Ik Vertrek en de fantasieën van makers en spelers in een blender. Het resultaat is als een smoothie waaraan stiekem LSD is toegevoegd.

Minitentoonstelling Sexual Healing
Neem voorafgaand aan de voorstelling een kijkje achter de schermen! In de foyer staat Sexual Healings minitentoonstelling. Via koptelefoons hoor je over de ideeën achter het script, de keuze voor het kostuum van Ariane Schluter en het repetitiepruikje van Mark Kraan. Met exclusief videomateriaal met darlings die in de voorstelling moesten sneuvelen.

Meer weten?
Lees hier de digitale versie van het programmaboekje inclusief leuke interviews met regisseur en schrijvers. 

Opvallend taalgebruik
“Ok guys, focus pullen!” of “We laten de boel de boel en peppen hem”, maar ook “Het is gewoon people,-places-en-things-shit”. Deze zinnen uit Sexual Healing verraden direct dat de taal van Hulst en Tarenskeen opvallend is. Ze gebruiken straattaal, hipsteridioom en social-mediataal. Soms onbegrijpelijk, vaak hilarisch.
Afgelopen jaar kopte De Volkskrant:
“Dit duo is in hoog tempo het Nederlandse theater linguïstisch aan het opschalen”. En dat opschalen is voor de schrijvers van groot belang. “Voor mensen van onze leeftijd (Hulst en Tarenskeen zijn uit 1987 en 1988, red.) is er een drempel om de schouwburg – dat met goud en rood fluweel beklede gebouw – binnen te lopen. Veel mensen die nooit naar theater gaan denken dat je niet binnenkomt zonder monocle en wandelstok. En dan gaan ze een keer en lopen ze vijf uur later naar buiten met het idee dat het inderdaad niks voor hen is. Daarom vinden wij het te gek dat een groot gezelschap als Het Nationale Theater jonge schrijvers nieuwe verhalen laat ontwikkelen waar onze generatie zich hopelijk ook in herkent. Toneel voor mensen met én zonder monocle!”

Soms heb je helemaal niet door dat je gered moet worden.

Recensies

NRC ●●●●

“’Sexual Healing’ is een knetterende komedie over dolende zielen.”

“De acteurs van Het Nationale Theater etaleren hun talent voor het spelen van comedy in ‘Sexual Healing’. Deze theatrale variant op tv-show ‘Ik vertrek’ is ongemeen grappig.”

“Auteurs Kasper Tarenskeen en Jan Hulst onderstrepen hun talent door een dolkomische, haarscherpe tekst af te leveren. Die wordt door regisseur Jeroen De Man met vaste hand tot rappe, knetterende scènes gesmeed, uitgevoerd door een vlekkeloos spelend ensemble.”

“Het is zeldzaam in de Nederlandse theaters, maar met Sexual Healing toont het Nationale Theater dat het mogelijk is: een geslaagde, echt geestige komedie maken.”

Trouw ★★★★

“De taal in ‘Sexual Healing’ is doorspekt met hipsterjargon en psychologiserende prietpraat en is daardoor verschrikkelijk raak en grappig.”

“Hopeloos hunkeren naar geluk in een feest van uitvergroting.”

de Volkskrant ★★★ 

“Geweldige acteurs spelen in Sexual Healing een ziekelijk disfunctionele familie”

“Schrijvers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen creëerden een ziekelijk disfunctionele familie, die mede dankzij de geweldige acteurs en hun eigen, zoals altijd, met straattaal en internetidioom gepeperde taal in al zijn onaangepaste glorie tot zijn recht komt.”

Noordhollands Dagblad

“Een explosie van spelplezier die je als toeschouwer meesleept.”

“Een intrigerende mix van raadselachtigheid en esoterische seks.”

“Een flinke dosis televisie-reality in de stijl van ‘Ik vertrek’ en ‘Droomhuis gezocht’, haarscherp gepersifleerd.”

“Bram Suijker weet een mooie mix van vette lach en lichte ontroering om te roepen.”

Sargasso.nl

“Een genot om te mogen zien.”

“Ariane Schluter, een topactrice voor wie elke rol dankzij haar onder meer fenomenale dictie op het lijf geschreven lijkt”

“Fraaie flirt met film in toneelstuk.”

“Video-opnames bij een toneelstuk; deze noviteit pakt bij Sexual Healing fenomenaal uit.”

Theaterkrant.nl

“Met zichtbaar plezier bijten de acteurs zich vast in de hilarische dialogen van Hulst en Tarenskeen, die ze met perfecte timing tot hun recht laten komen.”

“Een genot om Vrede na zo veel dramatische rollen ook in komedie te zien excelleren.”

De cast

Ariane Schluter

Acteur

Emmanuel Ohene Boafo

Acteur

Hein van der Heijden

Acteur

Mariana Aparicio Torres

Acteur

Mark Kraan

Acteur

Romana Vrede

Acteur

Credits

regie Jeroen De Man
tekst Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
met Mariana Aparicio Torres, Hein van der Heijden, Mark Kraan, Emmanuel Ohene Boafo, Ariane Schluter, Bram Suijker en Romana Vrede

Dramaturgie Willemijn Barelds
Regieassistent Abdel Daoudi
Scenografie Sarah Nixon en Catharina Scholten
Kostuumontwerp Arien de Vries
Lichtontwerp Jan Harm Wagner
Geluidsontwerp Bo Koek en John van Oostrum
Camera en edit Mink Pinster 
Video-ontwerp Lennert Esser

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie