Immens

Theater Utrecht
18 sep
20:15
  • wo 18 sep
    20:15 - 21:45
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Immens is een muzikale, filosofische en humoristische solo, geïnspireerd op het werk en leven van Friedrich Nietzsche. Acteur Vincent van der Valk duikt in de rol van een funky straatmuzikant en kritische predikant. Hij grapt met het publiek, zingt en danst. Soms komt zijn verbeelding tot leven en staat plots een groot koor achter hem, dat in volmaakte harmonie zijn hartenkreten meerstemmig meezingt.

Immens van regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk is een muzikale, filosofische en humoristische solo geïnspireerd op het werk en leven van Friedrich Nietzsche. Acteur Vincent van der Valk duikt in de rol van een funky straatmuzikant, een kritische predikant. Hij grapt met het publiek, hij zingt, hij danst. Soms komt zijn verbeelding tot leven en staat er plots een groot koor achter hem dat in volmaakte harmonie zijn hartenkreten meerstemmig meezingt. “Deze theatrale solo moet voelen als een duik in het ijsbad als je net uit de sauna komt” aldus de makers.

Casper Vandeputte en Vincent van der Valk schrijven samen de teksten voor Immens. Van der Valk componeert ook zelf de muziek: een mengeling van funk en meeslepende Wagneriaanse opera (Nietzsche en Wagner zijn heel belangrijk voor elkaar geweest), die hij samen met een koor live ten gehore zal brengen.

Nietzsche – de filosoof met de hamer
De twee makers vinden elkaar in hun gedeelde fascinatie voor het gedachtengoed van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Nietzsche werd ook wel ‘de filosoof met de hamer’ genoemd, omdat hij alles waarvan algemeen werd aangenomen dat het waar was, opnieuw bevroeg, en vaak verbrijzelde. Volgens Nietzsche moet ons leven een zekere grootsheid en intensiteit bezitten. Hij was altijd op zoek naar de waarheid. In zijn voetsporen gaan Vandeputte en Van der Valk onderzoeken hoeveel waarheid zij aankunnen.

Over de makers
Casper Vandeputte maakte de afgelopen jaren levendige, maatschappelijk geëngageerde voorstellingen zoals The Summer of ’96 op Oerol, Bloedlink bij NTjong/DOX en in 2017 de voorstelling The Family bij Theater Utrecht, over een onaangepaste familie, gebaseerd op de beruchte theaterserie van Lodewijk de Boer. Deze was drie maanden lang te zien in De Paardenkathedraal. Vincent van der Valk speelde bij Theater Utrecht o.a. de hoofdrollen in Platonov en Caligula van regisseur Thibaud Delpeut. Hij werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor zijn rol in de film Gluckauf en won de Arlecchino voor beste mannelijke bijrol in de voorstelling Angels in America van Toneelgroep Oostpool. Van der Valk schrijft literatuur (DasMag), televisie (Fenix) en toneel (Orkater, Naomi Velissariou). Immens wordt voor Vincent en Casper hun achtste samenwerking die al op de toneelschool begon.

Filosofische en humoristische solo geïnspireerd op het werk en leven van Friedrich Nietzsche.

Recensies

NRC ★★★★
"Formidabele tekst, grootse acteur. Een zinderende voorstelling die nabrandt als de kopstoot van een hooligan"

Scènes ★★★★
"Prachtig geregisseerd en indrukwekkend gespeeld."

 

Credits

tekst: Casper Vandeputte en Vincent van der Valk
regie: Casper Vandeputte
spel en muziek: Vincent van der Valk

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie