di 11 feb - wo 12 feb

Weg met Eddy Bellegueule

Toneelschuur producties / Eline Arbo
11 feb
-
12 feb
 • di 11 feb
  20:15
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2
 • wo 12 feb
  20:15
  Theater aan het Spui, Den Haag
  Zaal 2

Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Frankrijk - in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu, probeert de zachte en gevoelige Eddy in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ‘normale jongen’ te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen.

Eline Arbo (winnares BNG Bank Theaterprijs 2018) maakt, net als bij haar prijswinnende debuutvoorstelling Het lijden van de jonge Werther, een eigen theatrale en muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis.

Opgegroeid in een klein dorpje in Noord-Frankrijk - in een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu, probeert de zachte en gevoelige Eddy in te passen. We volgen hem door zijn vele pogingen om een ‘normale jongen’ te zijn, maar uiteindelijk ziet hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten en ergens anders opnieuw te beginnen.

Weg met Eddy Bellegueule was bij het verschijnen in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk, Louis won ook de Prix Pierre Guenin. Ook in Nederland werd het zeer enthousiast ontvangen: “Gruwelijk goed geschreven roman”(de Volkskrant) “Buitengewoon. Édouard Louis heeft een feilloos gevoel voor tempo, timing en dosering en hij balanceert heel knap tussen dichtbij laten komen en afstand houden.”(NRC Next)

Tip van directeur Cees Debets, Het Nationale Theater

"De jonge Franse schrijver Édouard Louis schreef dit boek en dat werd een sensatie om zijn rauwe taal in een voortjagend verhaal. Eline Arbo, een van de meest spannendste theatermakers, zal een heel bijzondere theatrale vertaling maken van dit coming-of-age verhaal."

Magazine Andersom

Weg met Eddy Bellegueule is een theaterbewerking van de gelijknamige succesroman van Édouard Louis. De voorstelling vertelt het verhaal van een jongen die probeert in te passen in een milieu waar hij zich niet thuis voelt. Hij schaamt zich onder meer voor zijn geaardheid en voert een harde strijd om te kunnen zijn wie hij is. In het magazine Andersom zijn verhalen en fotoportretten samengebracht van mensen die weten hoe het voelt om ergens niet bij te horen. Hun verhalen zijn aangevuld met achtergrondinformatie over de voorstelling, de roman en interviews met de makers van de voorstelling. Lees hier het magazine.

Over Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde. In 2017 debuteerde zij zeer succesvol bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, waarvoor zij de BNG Bank Theaterprijs 2018 won. In het najaar 2018 tourde haar tweede productie De Revolutionairen. Eline werkt ook buiten de Toneelschuur bij het Noord Nederlands Toneel en in Noorwegen.

Eline Arbo over Weg met Eddy Bellegueule

“De eerste keer dat ik Weg met Eddy Bellegueule las, raakte ik blown away door het verhaal: de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimheid in de maatschappij-kritiek, het gevoel van onrecht en de eis vanuit de hoofdpersoon om zijn plek te nemen in de wereld. Het is een universeel verhaal, maar ook zo persoonlijk! Een verhaal dat verteld móet worden!

Het is een coming-of-age verhaal maar tegelijkertijd gaat het over het verschil in sociale klassen - over het ontworstelen aan je verleden en aan je sociale klasse en wat dat betekent voor jouw identiteit. In de roman krijgen we een inkijk in een jong iemands leven, opgegroeid in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert hij steeds zijn omgeving te bespiegelen en overal in te passen, maar uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn.”

Eline was te gast bij VPRO Nooit meer slapen. Luister terug.

Credits

regie & bewerking Eline Arbo
naar de roman van Édouard Louis vertaling Edu Borger uitgave Uitgeverij De Bezige Bij
met Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten
muzikaal begeleider Thijs van Vuure
scenografie Juul Dekker
kostuumontwerp Rebekka Wörmann
lichtontwerp Varja Klosse
dramaturgie Thomas Lamers
scènefoto’s Sanne Peper

Accepteer je onze cookies?
Om jouw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie