Via Kanana - Gregory Maqoma (Zuid-Afrika)

Explore Festival 2019
27 mrt
20:00
 • wo 27 mrt
  20:00
  Explore Festival 2019
  Den Haag, Den Haag
  Op locatie
  Geweest

Locatie: Zuiderstrandtheater

Het Zuid-Afrikaanse Via Katlehong Dance onstond in 1992 in een township bij Johannesburg. Danser/choreograaf Gregory Maqoma geldt als één van de meest getalenteerde artiesten in Zuid-Afrika. Hij danste bij Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui. De titel Kanana, in het Sotho, verwijst naar het beloofde land dat zijn belofte niet zou hebben gehouden, hetgeen, zo zegt Maqoma, ons aanzet om naar de ware belofte op zoek te gaan. Explore Festival brengt grenzeloos theater uit verre gebieden.

Kloof tussen arm en rijk

Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt.

 

Boodschap van hoop

In Via Kanana verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen naar dat beloofde land, dat misschien wel nooit bereikt zal worden maar daarom niet tot wanhoop moet leiden. Niet dat deze voorstelling alleen maar licht en vrolijk is, Maqoma laat ook de wrange werkelijkheid doorschemeren, maar de essentie is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven.

 

Als iemand de hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. De perfomers van Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Credits

choreografie Gregory Maqoma
composities Samuel Makhathade Khabane
dans Tshepo Nchabeleng, Thato Qofela, Andile Nhlapo, Tshepo Mohlabane, Teboho Molelekeng, Abel Vilakazi, Julia Burnham en Lenela Laballo

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie