Anna Karenina

Compagnie Red Yellow & Blue
4 jun
20:30
  • di 4 jun
    20:30 - 21:50
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

Anna Karenina, het Russische meesterwerk van Lev Tolstoj over een zelfbewuste vrouw in een liefdeloos huwelijk. Wanneer haar buitenechtelijke affaire aan het licht komt en Anna een kind baart van haar minnaar, rest beiden niets anders dan een vrijwillige ballingschap uit de adellijke elite. Het bestaan als outcast krijgt een fatale afloop: Anna maakt een einde aan haar leven.

Het verhaal van de Russische vrouw die zich in de negentiende eeuw losmaakt van knellende conventies (om daaraan te gronde te gaan) blijkt aanleiding voor een prangend hedendaags vraagstuk. Hoe te leven in onze wereld waar iedereen zijn eigen regels stelt? Is die vrijheid wel zo aantrekkelijk of zorgt die voor richtingloosheid en chaos? Zijn we toch niet beter af met een strakke gemeenschappelijke moraal?

 

Een grote hoop idioterie die uiteindelijk altijd uitmondt in vraagstukken over moraal en het tegenwoordige leven. Zo zou je voorstellingen van Daan van Bendegem het beste kunnen beschrijven. Dat is ook de ingang voor Anna Karenina. Niet vies van platvloerse middelen en grotesk spel. Maar nooit zonder reden. Al deze middelen moeten (en zullen) leiden tot de kern. Het negentiende eeuwse Tolstoj-verhaal is aanleiding voor een hedendaagse benadering door de drie acteurs, ieder met een eigen perspectief, dat van vrouw, heteroseksuele man en homoseksueel.

 

Over Compagnie Red Yellow & Blue

Met Anna Karenina lanceert Compagnie Red Yellow & Blue zich als gloednieuw Utrechts gezelschap van Daan van Bendegem. Samen met twee collega-makers (Ellen Goemans & Joep Hendrikx) maakt hij een voorstelling die op het eerste gezicht lijkt op een klassieke opvoering, maar die al snel ontspoort.

Anna Karenina - of wat er moralistisch gezien nog van over is

Credits

naar Lev Tolstoj
spel & concept Daan van Bendegem, Ellen Goemans, Joep Hendrikx
eindregie Eva Tijken
techniek Elisabeth Kaldeway
foto Floyd Koster

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie