La Pretenza

Frascati Producties & Toneelgroep Oostpool / Jan Hulst & Kasper Tarenskeen
do 15
maart
  • do 15 mrt
    20:15
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1

Na Scheeps-Horeca en De Ilias gaan Jan Hulst en Kasper Tarenskeen de Italiaanse filmklassieker Il Gattopardo te lijf. Het Prinsdom Sicilië loopt op zijn laatste benen. De prins van Salina, Don Fabrizio, is een oude man die zich omringt met tieners. Het houdt hem lekker jong. Toch ziet hij met lede ogen aan hoe de jonge generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd.

De cast

Het Prinsdom Sicilië loopt op zijn laatste benen. De prins van Salina, Don Fabrizio, is een oude man die zich omringt met tieners. Het houdt hem lekker jong. Toch ziet hij met lede ogen aan hoe de jonge generatie lichtzinnig verkwanselt wat hij heeft opgebouwd.

Hij kijkt toe hoe zijn aangenomen zoon Tancredi, een knap soldaat-van-oranje-type bij wie elke politieke uiting prettig modieus uit de verf komt, zich zonder gêne aansluit bij de nieuwe beweging die van het land een sterke natie zal maken. Hij ziet hoe zijn buitenhuis Donnafugata, familiebezit waar de adel al 300 jaar naar hartenlust wild jaagt en vreemd gaat, aan puin wordt geschoten. Lijdzaam registreert hij hoe zakenmannetjes meer macht verwerven dan de oude adel, een burgermeisje zich naar binnen weet te zwijnen en hoe het plotseling een goed idee lijkt om referenda te houden. En tot overmaat van ramp heeft zijn lievelingshond kanker.

Credits

tekst en regie Jan Hulst en Kasper Tarenskeen
spel o.m. Kees Hulst en Jim Deddes