SPEER

Bo Tarenskeen
19 apr
20:15
  • vr 19 apr
    20:15 - 21:15
    Theater aan het Spui, Den_Haag
    Zaal 2
    Geweest

Albert Speer: kunstenaar, betrokken burger en architect van Hitler. Een Amsterdamse kunstrcritica krijgt de opdracht deze grote nazi-architect Speer te interviewen. Tijdens het gesprek probeert ze hardnekkig het enkel en alleen over kunst te hebben.

Albert Speer ontwierp megalomane bouwwerken van onmenselijke afmetingen, die de grandeur van het Derde Rijk moesten uitstralen. Benoemd tot Minister van Bewapening lukte het hem de oorlog, die hij al in 1942 als verloren beschouwde, nog jaren te verlengen.

 

Deze op één na belangrijkste nazi werd veroordeeld tot slechts 20 jaar gevangenis. Na zijn vrijlating werd zijn spijtbetuiging dankbaar door het Europese volk ontvangen. Hij vormde het perfecte symbool van de brave manager die de grote misdaad waaraan hij deelnam niet overzag. En het symbool van de kunstenaar die elk gevoel voor menselijke verhoudingen verloor door de mogelijkheden die hem geboden waren.

 

Welke esthetische aantrekkingskracht gaat er uit van totalitaire bewegingen? Wat gebeurt er als kunst en macht de handen ineen slaan? Wanneer weegt het esthetische oordeel zwaarder dan het ethische?

 

Na EICHMANN (2015), KISSINGER (2017) en HEIDEGGER (2018) maakt Bo Tarenskeen opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’. Over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt, over de krakende fundamenten van onze moraliteit.

 

Over Bo Tarenskeen

Bo Tarenskeen (1981) is toneelspeler, schrijver, regisseur en medeoprichter van Theater Na de Dam. Hij studeerde taalfilosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn en volgde dankzij een beurs van de VandenEnde Foundation de Regieopleiding aan het RITS in Brussel. Voor zijn afstudeervoorstelling 1000 Zalen won hij in 2009 de Ton Lutz prijs. Hij schreef en regisseerde bij o.a. Productiehuis Frascati, Bellevue Lunchtheater, De Brakke Grond en De Werf in Brugge.

Een voorstelling over schaalvergroting, proportie en de menselijke maat

Recensies

"Speer is een origineel en levendig theateressay"
★★★★ Volkskrant

"Alles draait om de tekst, maar de voorstelling is verrassend toegankelijk, doordat beide acteurs de gedachtegangen kraakhelder verwoorden."
★★★ NRC

"Met Speer verdiept theatermaker Bo Tarenskeen zich na Heidegger, Kissinger en Eichmann opnieuw in het kwade denken. En hij doet dat opnieuw met grote bedachtzaamheid, ditmaal in een voorstelling voor twee personages en heel veel ruimte."
Theaterkrant

Credits

tekst en regie Bo Tarenskeen
spel Laura Mentink en Bo Tarenskeen
dramaturgie Jellichje Reijnders
beeld Herman van Bostelen

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie