En toen schiep God Mounir

Mounir Samuel
5 apr
20:30
  • vr 5 apr
    20:30 - 22:00
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3
    Geweest

De Egyptisch-Nederlandse journalist, schrijver en theatermaker Mounir Samuel zet de grenzen van geografie, geaardheid, gender, geloof en geslacht op scherp. In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens.

En toen schiep God Mounir - Het Nationale Theater
En toen schiep God Mounir - Het Nationale Theater
En toen schiep God Mounir - Het Nationale Theater

Op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens

En toen schiep God Mounir is een zoektocht naar ware vrijheid. Met behulp van storytelling, muziek, dans en filmbeelden onderzoekt Mounir hoeveel die vrijheid hem waard is. Aan de hand van de zeven scheppingsdagen neemt hij de kijker mee op wereldreis.

 

De voorstelling begint in een Egyptisch koffiehuis en volgt het bijzondere leven van Mounir die als correspondent over zes continenten reisde en als praktiserend christen zich volledig onderdompelde in de islam. Daarnaast maakte hij tot tweemaal toe een publieke coming-out mee: als liefhebber van vrouwen én als man. Voor het publieke oog veranderde hij hierdoor van een aaibaar Hollands meisje naar een ongewenste ‘straatmarokkaan’.

Over Mounir Samuel

En toen schiep God Mounir is de eerste voorstelling van de Egyptisch-Nederlandse Mounir Samuel (29) die onder andere bekend is door zijn werk als journalist, schrijver en opiniemaker. Een eerste schets van de voorstelling op het What You See Festival in Utrecht werd zeer goed ontvangen.

 

Mounir Samuel: “Mijn werkelijkheid is sterker dan fictie. Ik bots voortdurend op de muren van onze hokjesgeest. Met deze voorstelling wil ik bereiken dat grenzen vervagen. Dat een moslim een kijkje krijgt in de christelijke keuken en andersom. Dat mannen na afloop hun feminiteit ervaren, vrouwen trots zijn op hun kracht en de mens diens gelaagdheid omarmt. Ik wil dat het publiek het eendimensionale identiteitsdenken doorbreekt.”

Recensies

"Sommige delen spreekt Samuel melodisch en in rijm, spoken word-achtig. Zijn teksten variëren van poëtisch naar spreektaal, net zoals hij steeds snel omschakelt van Arabisch naar Nederlands."
Theaterkrant

 

"Identiteit is niet eenduidig, wil Samuel maar zeggen: een eerste indruk kan verraderlijk zijn."
NRC

 

"We leven in een samen­leving die aan grote geestelijke armoede lijdt. Daardoor klampen mensen zich vast aan een een­dimensionale identiteit."
Volkskrant

Credits

concept, tekst & spel Mounir Samuel
regie Hesdy Lonwijk
dramaturgie Maarten van Hinte
producent Stichting Publieke Werken/Inge Koks
mede mogelijk gemaakt door Podium Mozaïek en What You See Festival
foto Jean van Lingen

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie