Hatta & De Kom

Orkater | Sir Duke /// onderdeel van Theater na de Dam
4 mei
21:00
  • za 4 mei
    21:00 - 22:00
    Theater aan het Spui, Den_Haag
    Zaal 1
    Geweest

Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land.

In een muzikale en ritmische theaterdocumentaire duikt Orkater/Sir Duke in de geschiedenis van haar diaspora en brengt de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven. Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Orkater/Sir Duke
Sir Duke bestaat uit regisseur Nita Kersten, schrijver Esther Duysker en acteurs/muzikanten Gery Mendes, Dionne Verwey en Francesca Pichel. Het collectief met roots in Suriname, de Caraïben, Kaapverdië en Nederlands-Indië, belicht cultureel-diverse thema's op een verfrissende, eigentijdse en muzikale manier, vanuit het streven nieuwe verhalen en klanken in het theater te brengen. Net als in de De Blackout van ’77 werkt Sir Duke in deze productie samen met percussionist Vernon Chatlein.

Programma in Theater aan het Spui deze avond:
18.45 uur Soep van de dag in foyer van Theater aan het Spui
19.45 uur Vertrek naar Joods herdenkingsmonument op Rabbijn Maarsenplein
20.00 uur Stiltemoment bij Joods herdenkingsmonument
20.05 uur Vertrek naar foyer van Theater aan het Spui
20.15 uur Fragmenten uit een nieuwe tekst van Tom Lanoye met Vanja Rukavina, Hein van der Heijden en Dieuwertje Dir in de foyer van Theater aan het Spui (gratis te bezoeken)
21.00 uur Hatta & De Kom in Zaal 1 van Theater aan het Spui

 

 

Recensies

Theaterkrant ⭐️⭐️⭐️⭐️ 

"De actrices zijn vrijheidsstrijders van hun eigen verhaal geworden. Een strijd om ook hun verhaal binnen het grotere geheel te krijgen verteld en gehoord. Met Hatta & De Kom hebben ze die strijd gewonnen."

 

Het Grote Recensieboek

"Orkater/Sir Duke maakt met Hatta & De Kom een rake voorstelling over erkenning van een gezamenlijk verleden. De voorstelling beschrijft de moed van mensen die niet wegkijken en is met de muzikale basis en lichtheid van het spel een echte aanrader!"

Credits

Regie Nita Kersten
Tekst Esther Duysker
Muziek Francesca Pichel, Dionne Verwey, Gery Mendes en Vernon Chatlein

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie