Johan Nieuwenhuize
première

Wij Zijn Nederland - Twee/Eenheid (10+)

NTjong
27 feb
15:00
  • wo 27 feb
    15:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Studio
    Geweest

Het is het beste om zoveel mogelijk op elkaar te gaan lijken. Zo spreken twinfluencers Jack en Joey wanneer zij de klas binnen komen. De tweeling verdeelt de klas in koppels en spoort hen aan vanaf nu ook als tweeling door het leven te gaan. Als ‘wij’ sta je immers altijd sterker.

Al snel ontstaan er echter scheurtjes in het ‘wij’ van Jack en Joey. Zij beweren een echte tweeling te zijn, maar hoe komt het dan dat Joey zich telkens moet aanpassen aan Jack? Moet je als 'wij' eigenlijk precies hetzelfde zijn? En als de 'wij' jou niet meer bevalt, kan je hem dan veranderen of moet je er dan uit?

#wijzijnNederland
Eet jij thuis humus of kaas op je brood? Doe jij kokosolie of gel in je haar? Vier jij Chinees nieuwjaar of Diwali? Wat is eigenlijk Nederlands zijn? Wie zijn wij? En wie hoort daar bij? Of niet…

In het innovatieve theaterproject #wijzijnNederland wordt op theatrale en interactieve wijze door de klas onderzoek gedaan. Hoe kijken we naar verschillen en overeenkomsten, wat houden grenzen in en wat betekent het om deel uit te maken van een groter wij?
Voor iedere leeftijdsgroep bekijken we het onderwerp uit verschillende invalshoeken die passen bij de belevingswereld van de leerlingen. In de voorstellingen krijgen de kinderen ruimte om mee te doen. Ze filosoferen, maken en bouwen mee aan de voorstelling in hun eigen klas. Samen ontdekken ze de ‘wij’ die ze met elkaar vormen.

Voor groep 1/2 spelen we ‘Eiland’, over wat van jou is en delen.
Voor groep 3/4 spelen we ‘Monster’, over of je bang moet zijn voor iets wat je niet kent.
Voor groep 5/6 spelen we ‘Grensrechters’, over grenzen en rechtvaardige regels.
Voor groep 7/8 spelen we ‘Twee/Eenheid’, over samen leven zonder jezelf te verliezen.

Bij elke voorstelling hoort een kleine fantasievolle lesbrief waarmee u als leerkracht het project na de voorstelling met de klas afsluit. Voor een bijzondere happening in school boek je alle voorstellingen en sluit je af met een gezamenlijke tentoonstelling waaraan alle leerlingen hebben meegebouwd. #wijzijnNederland groeit dan uit tot #wijzijndezeschool.

Credits

Regie: Hanna Timmers
Tekst: Sofie Tseng
Spel: Dionne Verwey en Lars Brinkman
Dramaturgie: Martine Manten
Technische ondersteuning: Tom Brinkkemper
Regie assistent: Robin Wolkers
Vormgeving: Luca van Slagmaat
Artistieke coördinatie: Hanna Timmers
Educatie: Muriël Besemer
Productie: Fred van de Schilde  

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie