Johan Nieuwenhuize
première

Wij Zijn Nederland - Grensrechters (8+)

NTjong
27 feb
13:00
  • wo 27 feb
    13:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Studio
    Geweest

In 'Grensrechters'  trekken Maxime en Charlie een grens in de klas. De ene helft van de klas is nu het land van Maxime en de andere het land van Charlie. Zij volgen namelijk de "premieropleiding" en lopen deze middag stage in de klas. Charlie laat zijn/haar onderdanen direct marcheren en een volkslied zingen, terwijl Maxime in een kring luistert naar alle ideeën van zijn/haar burgers over hoe zij het land willen inrichten. Want welke wetten en regels zouden er zijn in jouw ideale land? Is het ene land altijd beter of slechter dan het andere? En waarom zijn er eigenlijk grenzen? 

In deze interactieve voorstelling dagen Charlie en Maxime de kinderen uit om na te denken over hun idealen, over wat goed of rechtvaardig is en wat het betekent om de burger te zijn van een land.

#wijzijnNederland
Eet jij thuis humus of kaas op je brood? Doe jij kokosolie of gel in je haar? Vier jij Chinees nieuwjaar of Diwali? Wat is eigenlijk Nederlands zijn? Wie zijn wij? En wie hoort daar bij? Of niet…

In het innovatieve theaterproject #wijzijnNederland wordt op theatrale en interactieve wijze door de klas onderzoek gedaan. Hoe kijken we naar verschillen en overeenkomsten, wat houden grenzen in en wat betekent het om deel uit te maken van een groter wij?
Voor iedere leeftijdsgroep bekijken we het onderwerp uit verschillende invalshoeken die passen bij de belevingswereld van de leerlingen. In de voorstellingen krijgen de kinderen ruimte om mee te doen. Ze filosoferen, maken en bouwen mee aan de voorstelling in hun eigen klas. Samen ontdekken ze de ‘wij’ die ze met elkaar vormen.

Voor groep 1/2 spelen we ‘Eiland’, over wat van jou is en delen.
Voor groep 3/4 spelen we ‘Monster’, over of je bang moet zijn voor iets wat je niet kent.
Voor groep 5/6 spelen we ‘Grensrechters’, over grenzen en rechtvaardige regels.
Voor groep 7/8 spelen we ‘Twee/Eenheid’, over samen leven zonder jezelf te verliezen.

Bij elke voorstelling hoort een kleine fantasievolle lesbrief waarmee u als leerkracht het project na de voorstelling met de klas afsluit. Voor een bijzondere happening in school boek je alle voorstellingen en sluit je af met een gezamenlijke tentoonstelling waaraan alle leerlingen hebben meegebouwd. #wijzijnNederland groeit dan uit tot #wijzijndezeschool.

Credits

Regie: Thabi Mooi
Tekst: Elly Scheele
Spel: Lotte Vogel en Yorke Mulder-Bhangoo
Dramaturgie: Martine Manten
Technische ondersteuning: Tom Brinkkemper
Vormgeving: Luca van Slagmaat
Artistieke coördinatie: Hanna Timmers
Educatie: Muriël Besemer
Productie: Fred van de Schilde


Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie