première

Wij Zijn Nederland - Monster (6+)

NTjong
27 feb
11:30
  • wo 27 feb
    11:30
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Studio
    Geweest

Misschien heb je wel eens geklop gehoord tijdens de rekenles? Of zacht gesnurk dat uit het plafond leek te komen? Of misschien heb je wel eens ’s ochtends als je binnenkwam in de klas een dikke bruine haar op je stoel gevonden, terwijl je zelf helemaal geen bruine haren hebt? Dat kan. Dat zijn namelijk de sporen van het monster.

Op een dag komt de monsterbestrijdingsdienst de klas binnen. Ze hebben een monstermelding gekregen want in dit lokaal blijkt een monster te wonen. Hij leeft onder de vloer, tussen de muren en boven het plafon. En nu? De ene monsterbestrijder wil liever een monsterbevrijder zijn, dus er ontstaat al snel onenigheid. Wordt het monster bestrijd of bevrijd of mag het monster misschien zelfs blijven.

Monster is een interactieve voorstelling.

#wijzijnNederland

Eet jij thuis humus of kaas op je brood? Doe jij kokosolie of gel in je haar? Vier jij Chinees nieuwjaar of Diwali? Wat is eigenlijk Nederlands zijn? Wie zijn wij? En wie hoort daar bij? Of niet…

In het innovatieve theaterproject #wijzijnNederland wordt op theatrale en interactieve wijze door de klas onderzoek gedaan. Hoe kijken we naar verschillen en overeenkomsten, wat houden grenzen in en wat betekent het om deel uit te maken van een groter wij?
Voor iedere leeftijdsgroep bekijken we het onderwerp uit verschillende invalshoeken die passen bij de belevingswereld van de leerlingen. In de voorstellingen krijgen de kinderen ruimte om mee te doen. Ze filosoferen, maken en bouwen mee aan de voorstelling in hun eigen klas. Samen ontdekken ze de ‘wij’ die ze met elkaar vormen.

Voor groep 1/2 spelen we ‘Eiland’, over wat van jou is en delen.
Voor groep 3/4 spelen we ‘Monster’, over of je bang moet zijn voor iets wat je niet kent.
Voor groep 5/6 spelen we ‘Grensrechters’, over grenzen en rechtvaardige regels.
Voor groep 7/8 spelen we ‘Twee/Eenheid’, over samen leven zonder jezelf te verliezen.

Bij elke voorstelling hoort een kleine fantasievolle lesbrief waarmee u als leerkracht het project na de voorstelling met de klas afsluit. Voor een bijzondere happening in school boek je alle voorstellingen en sluit je af met een gezamenlijke tentoonstelling waaraan alle leerlingen hebben meegebouwd. #wijzijnNederland groeit dan uit tot #wijzijndezeschool.

Credits

Regie: Hanna Timmers
Tekst: Sanne Schuhmacher
Spel: Dionne Verwey en Lars Brinkman
Dramaturgie: Martine Manten
Regie assistent: Robin Wolkers
Technische ondersteuning: Tom Brinkkemper
Vormgeving: Luca van Slagmaat
Artistieke coördinatie: Hanna Timmers
Educatie: Muriël Besemer
Productie: Fred van de Schilde  

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie