@Merlijn Doomernik

De keuze van Ian Buruma: Naipaul, Döblin en Tanizaki

Ian Buruma
19 jan
16:00
  • za 19 jan
    16:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 1
    Geweest

Ian Buruma, auteur van wereldformaat, en een kritisch analyticus die met regelmaat opiniestukken publiceert in toonaangevende internationale media, neemt u mee naar drie van zijn favoriete boeken uit de wereldliteratuur: ‘Een domein van duisternis’ (1964), het fenomenale reisboek over India van V.S. Naipaul, ‘Berlin Alexanderplatz’ (1929), de nog altijd actuele kroniek over Franz Biberkopf van Alfred Döblin en ‘De liefde van een dwaas’ (1924), een meesterlijk verhaal over klasse, seksuele obsessie en culturele identiteit van Tanizaki Junichiro.

Ian Buruma
@Merlijn Doomernik

Wij vroegen Ian Buruma om drie aanraders met u te delen: “Welke literaire fictie of non-fictie heeft u als schrijver en denker geraakt, gemaakt of geïnspireerd in uw eigen oeuvre? Buruma verwelkomde ons verzoek met veel enthousiasme. In een conversatie met schrijver en essayist Chris Keulemans vertelt hij over zijn literaire keuze en gaat hierover met het publiek in gesprek.

In het omvangrijke oeuvre van Ian Buruma (Den Haag, 1951, sinoloog, japanoloog, journalist en schrijver) zijn de Aziatische cultuur, democratie, religie, politiek, het islamitisch fundamentalisme en de nasleep van de Tweede Wereldoorlog terugkerende thema's. Zijn essays verschijnen onder meer in The New York Times, The Guardian, NRC en The New York Review of Books. Buruma groeit op in Den Haag als zoon van een Britse moeder en een Nederlandse vader. In Hun beloofde land, mijn grootouders in tijden van liefde en oorlog (2016) vertelt Buruma het verhaal van zijn in Londen geboren Duits-Joodse grootouders. Hij is sinds 2003 hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek in New York. In 2008 ontving hij de Erasmusprijs.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie