@Stefan van Fleteren

Re-inventing Europe

Adam Zagajewski // Luuk van Middelaar // David van Reybrouck
19 jan
14:00
  • za 19 jan
    14:00
    Theater aan het Spui, Den Haag
    Zaal 2
    Geweest

Adam Zagajewski, een van de grootste Poolse dichters van onze tijd, en Luuk van Middelaar, een eigenzinnig politiek filosoof met hechte intellectuele banden met Brussel, buigen zich over de vraag hoe we Europa van nieuwe woorden, beelden en vergezichten kunnen voorzien. Zodat de EU de harten en de hoofden van haar burgers zou kunnen (her)winnen. Ze gaan met elkaar in gesprek en ze dragen teksten voor die volgens hen het Europees gevoel ultiem vertolken.


Het gesprek (Engelstalig) wordt geleid door de Belgische cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck, een van meest gevierde Europese denkers van zijn generatie.

Adam Zagajewski (Polen, 1945) (Polen, 1945) wordt beschouwd als een van ’s werelds beste auteurs en als belangrijkste naoorlogse Poolse schrijver. Hij schrijft voornamelijk poëzie en essays. Terugkerende thema’s zijn de nacht, dromen, geschiedenis en tijd, eeuwigheid en oneindigheid, stilte en dood; hij wordt ook wel een ware ‘metafysische dichter’ genoemd. In Nederlandse vertaling verschenen Wat zingt, is wat zwijgt (1998) en Mystiek voor beginners (2003). Zagajewski doceerde onder meer aan de Universiteit van Houston en is sinds 2007 gasthoogleraar aan de Universiteit van Chicago. Zijn in 2016 verschenen poëziebundel heet Airport in Amsterdam.

Luuk van Middelaar (Eindhoven, 1973) is een toonaangevend historicus en politiek filosoof. Van 2010 tot 2015 was hij politiek adviseur van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. Na zijn tijd in Brussel werd hij hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden, en hoogleraar Europese studies in Louvain-la-Neuve. Van Middelaar is politiek commentator van NRC Handelsblad en de Vlaamse De Tijd en schrijft ook voor Die Zeit, Le Monde en El País. Zijn De Passage naar Europa, over de politieke ontwikkelingen in Europa in de afgelopen 50 jaar, is veelvuldig bekroond en vertaald. In zijn De nieuwe politiek van Europa beschrijft hij hoe de Europese leiders van incident naar incident snellen.

David Van Reybrouck (België, 1971) verwierf in 2010 grote bekendheid met Congo, Een geschiedenis, onderscheiden met o.a. de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Van Reybrouck was de bedenker van De Europese grondwet in verzen (2009). De cultuurhistoricus en archeoloog Van Reybrouck werkte aanvankelijk als wetenschapper voor hij fulltime schrijver werd. Hij publiceert regelmatig opiniestukken in De Morgen, de Volkskrant en NRC. In Tegen Verkiezingen (2013) houdt hij een dwingend betoog over wat hij het democratisch vermoeidheidssyndroom noemt.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie