Denken over voltooid leven

Filosofie in Den Haag
18 mrt
20:00
  • ma 18 mrt
    20:00 - 21:30
    Zaal 3, Den_Haag
    Zaal 3, De Constant Rebecqueplein 20A
    Geweest

In Nederland groeit de levensverwachting nog elk jaar. Dat is op zich goed nieuws, maar niet voor iedereen. De kwaliteit van het leven zoals ouderen die ervaren, kan zeer verschillen. Er is een groeiende groep ouderen die hun leven voltooid acht en als gevolg daarvan een stervenswens heeft ontwikkeld. Bij wie kunnen deze mensen terecht? Wie beslist over de uitvoering van hun laatste wens? Kun je spreken van ‘voltooid leven’?

Er sterven in Nederland jaarlijks ongeveer 140 duizend mensen. Ongeveer tienduizend van die overlijdens zijn 'gepland', door euthanasie, zelfeuthanasie dan wel zelfmoord. "Dat wil zeggen dat 93 procent zonder sprongetje in het graf belandt" aldus Bert Keizer in zijn boek Voltooid, nieuw licht op een zelfverkozen dood (2018).

 

Begin 2018 schreef Bert Keizer het essay Voltooid. Hierin trekt Keizer van leer tegen de idee dat 'de overheid' euthanasie moet faciliteren bij mensen die niet aan een dodelijke ziekte lijden maar wel levensmoe zijn of hun leven voltooid achten. Hij zegt: "Dat zinloze bonken op de muur van de overheid om je levenseinde af te dwingen, terwijl je je maar hoeft om te keren en zie: daar is de deur waardoor je zo je graf in kunt stappen. Doe het toch lekker zelf!" Volkskrant 23.2.2018

 

Bert Keizer prikkelt met zijn uitspraken het publiek. Maandag 18 maart gaat hij dieper in op de betekenins van het begrip 'voltooid leven'. Hij daagt ons uit dieper na te denken over de dilemma’s rondom een zelfgekozen levenseinde van ouderen voor wie het lijden de lust tot leven heeft verdrongen.

 

Over Bert Keizer

Bert Keizer is specialist ouderengeneeskunde en filosoof. Hij is tevens werkzaam voor de Levenseindekliniek. Ook is hij columnist bij Trouw.

 Kan een leven 'voltooid' zijn?

Theatrale opening Minou Bosua

De avond wordt geopend door theatermaker Minou Bosua. Zij toerde samen met haar hoogbejaarde moeder (87) door de Nederlandse theaters met de voorstelling Moeder mag niet dood. Het is een voorstelling over levensdrift of het gebrek daaraan. Een voorstelling over de onvoorstelbaarheid van de dood. Meer informatie over de voorstelling op website van Minoux.

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie