Beefteefjes

Feikes Huis & Servaes Nelissen
12 jun
20:15
  • wo 12 jun
    20:15 - 22:15
    Theater aan het Spui, Den_Haag
    Zaal 2
    Geweest

Een vrolijkmakend drieluik over depressie. Voor Beefteefjes liet Servaes Nelissen zich inspireren door zijn buurman, kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid laat hij de schilder van stillevens in een klein miniatuurtje tot leven komen.

Servaes Nelissen heeft zich in dit drieluik laten inspireren door zijn buurman, kunstschilder Willem Koevoet. Op basis van gesprekken over inspiratie, maakangst en eenzaamheid laat hij de schilder van stillevens in een klein miniatuurtje tot leven komen. Willems adagium dat kunst open moet zijn en vrij van vooroordelen en verklaringen vormt de leidraad voor dit drieluik. In het nagenoeg tekstloze en associatieve middendeel duikt Servaes niet zonder humor in zijn eigen zwarte ziel. In het derde deel zien we Renate Schoep aan het werk. Zij is dierentolk en hondenpsycholoog en geeft seminars over depressies bij honden.

 

Deel 1 Wim Koevoet (buurman Servaes)

"Het zal mij benieuwen. Ik stond als het ware model voor dit eerste deel. Hij kwam elke week langs om mij te interviewen en dan bleef hij tot diep in de nacht hangen. Zijn vragen gingen vaak over zijn eigen problemen. Het is een complex iemand. Ook wel aantrekkelijk op een bepaalde manier. Maar hij valt niet op mannen. En ik weet ook niet of ik dat wel zou willen. Het is iemand die werkelijk alles over je uitstort. En sinds ik een hond heb taal ik niet naar een relatie."

 

Deel 2 Servaes

"Ik ben eigenlijk op iets heel anders uitgekomen. Zo gaat dat in een maakproces. Van het een komt het ander. Het werd veel meer een zelfportret. Tja, volgens mij wordt niemand vrolijk van een zelfportret. Maar goed, je hebt het maar te verdragen hoe dingen met je aan de loop gaan. En dan ging mijn hond ook nog eens dood. Ik heb daar meer om gehuild dan om mijn eigen moeder. Toen moest ik daar weer iets mee. En zo kwam ik bij Renate…"

 

Deel 3 Renate Schoep

"Als ik zeg dat ik met dieren praat zijn er nog steeds mensen die me een beetje raar aankijken. Gelukkig wordt dat steeds minder en zie ik een groeiende waardering voor ons werk. Ik geef ook seminars over depressie bij honden. Daar komen ontzettend veel mensen op af. Iedereen kan dit leren, echt waar. En hoe meer mensen met dieren gaan praten, hoe minder eenzaamheid."

Een drieluik over onverklaarbaarheid

Bij Servaes Nelissen liggen humor en tragiek dicht bij elkaar in een mengvorm van toneel, cabaret, poppenspel en mime. De theatermaker geniet bekendheid met zijn voorstellingen met poppen als Popje, hou je muil, Mijn vader was poppenspeler, De Broekophouder, Dollywood, Happy Garden, Ideale omstandigheden en Herberts Aquarium. Hij speelde tevens bij uiteenlopende groepen als Firma Rieks Swarte, Orkater, Nieuw West, Toneelschuur-producties en Toneelgroep Oostpool. Voor zijn rol in Lang zal die wezen van Toneelschap Beumer & Drost ontving Nelissen in 2011 de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende podiumpresentatie.

Recensies

★★★★★ Scènes
Servaes Nelissen is een uiterst getalenteerd poppenspeler, een zeer originele geest en een sterk acteur. Hij bezit de gave om op geheel eigen wijze het tragische komisch te laten worden en het komische tragisch.

 

★★★★ Volkskrant
Met Beefteefjes giet Servaes Nelissen zijn depressie in een hilarische, vrolijk stemmende vorm.

 

★★★★ 1e Rang
Het is op momenten hilarisch, op andere momenten schrijnend en het leidt tot een ontknoping waar je stil van wordt.

 

Theaterkrant
In drie delen komen verschillende perspectieven op depressie voorbij. Toch is het absoluut geen zwaarmoedige voorstelling. Nelissen weet het onderwerp met veel creativiteit en zwarte humor te benaderen.

Credits

concept, spel & tekst Servaes Nelissen
eindregie Marijn van der Jagt
dramaturgie Pol Eggermont
producent Feikes Huis – Pol Eggermont & Wilma Kuite
foto Bowie Verschuuren

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie