Drek

Abattoir Fermé | Maja Westerveld
30 mrt
20:30
  • za 30 mrt
    20:30 - 21:35
    Zaal 3, Den Haag
    Zaal 3

“Zal je net zien”, denkt Mevrouw als ze - uitgerekend vandaag - lang na de wekker wakker wordt. Ze probeert de schade in te halen, maar de dag, de wereld, de hele kosmos is al begonnen zonder haar. Met lede ogen ziet ze aan hoe haar plek is ingenomen door een net iets slankere versie van zichzelf. Met net iets vollere borsten. Die vol overgave van háár leven geniet.

Drek - Het Nationale Theater
Drek - Het Nationale Theater
Drek - Het Nationale Theater
Drek - Het Nationale Theater

Met beide hakken stevig in de drek van de actualiteit

Het is de belangrijkste dag uit het leven van Mevrouw. Straks wordt haar Document, een handleiding voor het Bestaan, feestelijk voorgesteld.

 

's Nachts ben ik naar een Ikeafiliaal gegaan
en daar heb ik mijn leven nagespeeld in een modelwoning.
Ik speelde dat al mijn spullen een vaste plek hadden
en dat mijn bed was opgemaakt.
Voor ik ging slapen ben ik in een bad gaan liggen
maar er kwam geen water uit de kraan
dus toen heb ik me maar weer aangekleed.

De volgende dag ben ik naar mijn huis gegaan om te kijken naar de vrouw die sinds kort aan mijn keukentafel zit.
Met twee dezelfde sokken aan en een kopje cappuccino.
Ik wilde weleens weten hoe ze het er vanaf brengt in de eenentwintigste eeuw.
Nou. Ik moet zeggen.
Niet slecht.

 

Over Maja Westerveld

Schrijfster en theatermaakster Maja Westerveld (1985) is gefascineerd door enkelingen, zonderlingen en het bijzondere van het doodnormale. Ze houdt van mensen die consequent net onder de melodie zingen, die klein maar dapper uren door supermarkten dwalen en onverrichter zake huiswaarts keren, en om de andere week op een verkeerde trein stappen. Meestal een internationale.

Sinds vorig seizoen maakt ze deel uit van de artistieke kern van Abattoir Fermé, waar ze een vijfjarig ontwikkelingstraject volgt. Drek is haar eerste solovoorstelling: een spitse, razendsnelle en ontsporende monoloog, geschreven en gespeeld door een thirtysomething met beide hakken stevig in de drek van de actualiteit.

Recensies

“Drek is een gouden parel... In een verroeste telefooncel houdt Westerveld aanvankelijk de schijn nog op tegen de persoon aan de andere kant van de lijn, maar als haar waanbeelden haar naar het verschroeiende Australië brengen, begint de drek te stromen... Een heerlijke trip in een rijke, bezielde en met humor doorspekte taal, langs mislukkingen, bonobo’s en koala’s."
★★★★ Het Nieuwsblad, 22 mei 2017

“Westerveld heeft een bizar-apocalyptisch idioom dat naadloos aansluit bij de signatuur van Abattoir Fermé, en door eigentijdse, absurde wendingen tegelijk heel eigenzinnig blijft... De monoloog ‘Drek’ is een komisch en dystopisch relaas waarvan het onderbuikgevoel nog lang blijft nadreunen."
★★★★ Theaterkrant, 20 april 2018

“Wat een sterke en onbedwingbare theatermaakster is Maja Westerveld… Een allround theatertalent en bij de strafste performers van haar generatie.”
Juryverslag Theater Aan Zee 2018: speciale vermelding voor “Drek”.

“Het is een feest om Westerveld te volgen tijdens de gestage desintegratie van haar personage. Ze speelt een boeiend spel met de grenzen van identiteit (…) met zo veel tomeloze geestdrift, dat je de overdaad graag voor lief neemt.”
De Morgen, 3/8/2018.

“Genadeloos grappig… een tragedie van dagelijks falen. ‘Drek’ is zinderend teksttheater aan een rotvaart… onophoudelijk schipperend tussen understatement en absurdistische uitvergroting, tussen droom, mythe en hallucinatie.”
TAZette, 31/7/2018.

“Westerveld heeft haar ingewikkelde tekst perfect in de hand en weet zelfs het vreemdste zijspoor weer naar de rode draad te laten leiden. Als auteur laat deze jonge maker onze wereld in sneltempo over het toneel razen in een virtuoze monoloog… Daarbij getuigt ze van een onvoorspelbare en eigenzinnige verbeelding die vol zit met slimme referenties en veel humor… In ‘Drek’ toont Westerveld zich op alle vlakken als een grote belofte.”
Etcetera, 2/8/2018.

Credits

tekst, spel en regie Maja Westerveld
begeleiding Abattoir Fermé
decor en licht Sven Van Kuijk
techniek Thomas Vermaercke
productie Abattoir Fermé & NONA
fotograaf Stef Lernous

Accepteert u onze cookies?
Om uw bezoek aan deze website persoonlijk en snel te maken, gebruiken wij diverse cookies. Wij gaan ervan uit dat u dat goed vindt, wanneer u de site bekijkt.
Meer informatie