Stem kwijt

De verleiders
15 feb
-
16 feb
Data & tickets
 • do 15 feb
  20:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal
 • vr 16 feb
  20:15
  Koninklijke Schouwburg, Den Haag
  Grote Zaal

DE VERLEIDERS zijn terug met een gitzwarte komedie over het (niet meer) werken van de democratie.

De democratie werkt niet meer of, nog pijnlijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs, de volgende financiële crisis, de dreigende oorlog en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers, maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden.

De cast

Een spetterende, gitzwarte komedie over de democratie.

Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of zijn populistische slaven van hun electoraat en daardoor onmachtig in hun handelen. En dat terwijl wij staan voor grote ingewikkelde vraagstukken als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis,de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk en oorlogsdreiging. De verkiezingen, die het feest van de democratie hadden moeten worden, werden ordinaire straatgevechten over non issues, opgestookt door de media. En tegelijkertijd hebben xenofobe partijen steeds meer terrein gewonnen, wat al heeft geleid tot een Brexit in de UK en een Trump in de VS..

En weer hebben we een regeerakkoord waar níemand voor gekozen heeft. Op de achtergrond heeft de businesslobby belastingverlaging voor aandeelhouders en grote bedrijven bedongen en wordt de belastingdruk weer verder verlegd naar de burgers via een BTW-verhoging op primaire levensbehoeften van 50%. De afschaffing van de dividendbelasting stond zelfs in geen enkel verkiezingsprogramma!

Ons vluchtelingenbeleid is weer verder versoberd. Het kapitaal en de multinationals hebben de democratie volledig in hun macht. Is de zegen van het neoliberalisme niet verworden tot een vloek? Waarom hebben burgers de onuitroeibare neiging tegen hun eigen belang te stemmen? Tijd voor een nieuw democratisch elan.

Telegraaf TV kwam langs bij De Verleiders tijdens een montage in het Zaantheater om te praten over hun nieuwe voorstelling. Bekijk hier het filmpje

“Schaamteloos moralistisch, oprecht en mooi” | ★★★★ Scènes
“Elke acteur is perfect op zijn plaats.” | ★★★ Theaterkrant
“Stem kwijt is een mooie nieuwe loot aan de Verleidersboom.” | ★★★ Parool
“Deel vijf van de Verleiders bewijst dat formule niet is uitgewerkt” | ★★★ De Volkskrant

Credits

met George van Houts, Tom de Ket, Victor Löw, Leopold Witte en Marcel Hensema
regie Aat Ceelen
tekst George van Houts, Tom de Ket
fotografie Joost de Haas, Raymond van Olphen